Kako napisati življenjepis, ki bo RES pritegnil pozornost

Kako napisati življenjepis, ki bo RES pritegnil pozornost

Raziskava je pokazala, da zaposlenih v kadrovskih oddelkih, ko delajo izbor biografij v prvem krogu, na enem življenjepisu ostanejo le nekaj sekund. To pomeni, da imate največ 6 sekund časa, da jih impresionirate in jim ponudite točno tisto, kar potrebujejo.

To zveni kot zelo malo časa in se vam ne zdi pošteno?

 Ure in ure, celo dneve in dneve porabite za urejanje vsake podrobnosti v svojem življenjepisu, da bi se predstavili v najboljši luči in poudarili najboljše stvari, ki ste jih naredili do takrat.

 In kaj naredi HR?

 Samo pogleda vaš življenjepis in se odloči ali grete v naslednji krog. Morda se vam zdi, da razmere niso preveč fer ali da je nemogoče ugoditi njihovim zahtevam in jim v nekaj sekundah “pasti v oči” ampak … za to imamo rešitev.

 Ne, ne bomo vam lagali. Ni hitre rešitve. Zavihajte rokave, si nadenite očala (če jih nosite), sedite pred računalnik in izpilite življenjepis do potankosti. Ko enkrat to storite, zaupajte nam – vredno bo. Vendar službe svojih sanj ni tako enostavno dobiti. Potrebno je nekaj truda.

 Si pripravljen/-a? Vsi odgovori na vprašanja, ki si jih nenehno zastavljate sebi in svojim sodelavcem, so v tem besedilu.

Pet najboljših nasvetov, ki jih boste dobili pri pisanju življenjepisa.

1. Ciljajte naravnost v tarčo

Po pravilu življenjepis naj ne zavzema več kot ene strani besedila. V ta namen običajno uporabljamo format A4. Pomembno je, da čim bolje izpostavite svoje izkušnje (bodisi prostovoljno, v poklicu, izven njega ali pa gre za vašo izobrazbo, znanje jezikov in določenih programov). Vse manj pomembne podrobnosti ignorirajte in jih pustite za razgovor, ki bo sledil.

2. Ustvarite vam prilagojen življenjepis

Čeprav ne moremo trditi, da obstaja eno samo pravilo, ki pojasnjuje, kako naj življenjepis izgleda, so določeni segmenti, ki jih je vsekakor treba vključiti v vsebino, obstajajo pa tudi tisti, ki jih lahko ampak ni nujno vključiti.

Obvezni segmenti:

  • Kontakt

  • Profil (na kratko o sebi in ciljih)

  • Delovne izkušnje

  • Znanja

  • Izobrazba

 

Po želji lahko vključite tudi to:

  • Certifikati, štipendije in nagrade

  • Jeziki

  • Osebni projekti, na katere ste ponosni

  • Prostovoljne izkušnje

Sama oblika življenjepisa mora biti preprosta, brez odvečnih barv in umetniških pisav. Bolj kot je preprost, bolj profesionalen bo videz. Vendar se tega pravila ni potrebno držati, če iščete službo v kreativnih industrijah. V tem primeru je zaželeno pokazati, v katero smer gre vaša domišljija in kakšne sposobnosti imate.

Na internetu lahko prenesete številne primere, vendar bi bilo najbolje, da naredite svojo predlogo. Priporočamo “Canva” program, v katerem se lahko igraš in ustvariš vizualno osupljiv življenjepis. Delanje v tem spletnem mestu je preprosto in elemente dodajate tako, da preprosto povlečete po zaslonu, zato bo ustvarjanje vašega življenjepisa enostavno in zabavno opravilo.

Pomembno je, da med rubrikami pustite dovolj prostora, da se lahko kadrovska služba brez težav premika po vašem življenjepisu in z visoko stopnjo berljivosti. Izberite pisavo 14-16 za naslove in 12 za ostalo besedilo.

3. Izogibajte se napakam

Morda mislite, da ni pomembno, če zamenjate nekaj črk ali ne napišete vsake besede v skladu s pravopisnimi pravili, vendar se motite. Kadrovska služba je zelo pozorna na te stvari. Ker delo od njih zahteva, da preberejo veliko biografij na dan, je logično, da sčasoma izostrijo čute in so občutljivi za vsako črko in pravopisno napako 

Zato preverite vsak stavek in ga pošljite prijatelju, prijateljici ali sodelavcem, da lahko tudi oni še enkrat pregledajo besedilo. Včasih nekdo drug bolje opazi napako kot mi.

Poleg tega, ko navedete svoj LinkedIn profil, blog ali spletno stran v razdelek s kontakti, poskrbite, da bo ta interaktiven, torej da lahko kadrovska služba, če želi, klikne nanj in dejansko gre na vaš profil. Torej, natančno preglejte vse povezave pred pošiljanjem.

Ko končno želite shraniti datoteko z življenjepisom, je pomembno, da v ime datoteke vpišete svoje ime in priimek, da bo kadrovski službi lažje in da ne izgubi vašega življenjepisa nekje v množici drugih. Obvezno shranite življenjepis v formatu PDF, saj bodo tako vse črke ostale na svojem mestu, kar ne velja vedno za besedilo, napisano v Wordu.

4. Številke so pomembne, a ne pretiravajte!

Morda se vam to zdi dolgočasno, vendar je res. Številke lahko najbolje pokažejo vaše dosežke. Pomembno je poudariti, da so vaši rezultati merljivi in koliko ste napredovali v primerjavi z začetkom dela na določenem delovnem mestu.

Ko pojasnjujete, da ste na primer povečali število interakcij na Facebook strani, ki jo upravljate, potem obvezno navedite povečanje v odstotkih in časovno obdobje. Torej, 70 % v šestih mesecih, se sliši super, vendar le, če se je res zgodilo.

Zdaj smo pri drugem pomembnem pravilu iz tega segmenta. Da, številke so odličen način, da pokažete, kaj ste dosegli, vendar se držite resnice in ne pretiravajte. Resnica je najpomembnejša, saj se večinoma vse da preveriti. To velja za vse podatke v biografiji.

5. Označite ključne besede

Če objavljate življenjepis na spletni strani ali sodelujete na virtualnih zaposlitvenih sejmih, bodite pozorni na ključne besede. Lahko vam pomagajo, da vaš življenjepis izstopa iz množice, tako da vas bo algoritem izbral 

Vendar to ni edini razlog, zakaj je treba nekatere besede izpostaviti. Če so dovolj vidne v samem besedilu biografije, potem jih bo tudi kadrovska služba lažje opazila in to vas bo zagotovo popeljalo v drugi krog. 

Kako veste, katere besede poudariti? Enostavno, poglejte oglas delodajalca, nato svoj življenjepis v delu, kjer pojasnjujete svoje delovne izkušnje in videli boste, ali obstaja ujemanje. Če ste vse naredili prav, potem samo poudarite ključne besede in če se vaše besedilo razlikuje od oglasa, ga poskusite čim bolj prilagoditi.

Kako napisati življenjepis, če nimate delovnih izkušenj

Večino nasvetov, ki smo jih omenili zgoraj, lahko uporabimo tudi v tem primeru. Dodali pa jih bomo še nekaj za tiste, ki svoj življenjepis pišete prvič.

Vsaka izkušnja je pomembna. Ni vam treba navesti samo plačanih izkušenj v svojem življenjepisu, da bi veljale za ustrezne. Prostovoljno delo na projektih med šolanjem, udeležba na seminarjih in poletnih šolah, vse to je zelo pomembno za nekoga, ki je na začetku svoje kariere.

Tudi neformalno izobraževanje, izobraževanja v nevladnih organizacijah in podobni programi so lahko odlična popestritev vašega življenjepisa. 

In na koncu, naredite svoj življenjepis še pomembnejšim, tako da mu priložite reference profesorjev ali ljudji, s katerimi ste sodelovali pri določenih projektih. Prijazna beseda nadrejenih in profesorjev vedno pusti dober vtis 

Mogoče te zanima še: Kako si povečati možnosti za povabilo na razgovor za službo?

Datum objave: 23. junij 2022