Kako si povečati možnosti za povabilo na razgovor za službo?

Kako si povečati možnosti za povabilo na razgovor za službo?

Ko iščeš zaposlitev, pošiljanje življenjepisa potencialnim delodajalcem postane vsakodnevna rutina, hkrati pa tudi prejemanje obvestil, da niste prišli v naslednji krog. Zavedamo se, da iskalcem ni vedno enostavno najti zaposlitve in, da so zavrnitve pogosto lahko odvračajoče od nadaljnjega iskanja. Vendar obstaja način, da si povečaš možnosti za prehod v drugi krog. Če upoštevaš naše nasvete, te bomo zagotovo naučili, kako se čim bolje predstaviti delodajalcu in dobiti dolgo pričakovani klic na razgovor za službo.

Raziskave kažejo, da na razpise, na katere se prijavlja veliko število kandidatov (npr. na primer na področju IT), od prijavnega postopka do končnih razgovorov z bodočimi delodajalci, pride manj kot 2% prijavljenih. Ti podatki kažejo, da se moramo resno lotiti tekmovanja in da je dobra priprava ključ do vsega. In kaj je še pomembno? Razkrijemo spodaj.

Previdno, kako se predstavljaš v življenjepisu in na razpis se prijavi takoj, ko ga zaslediš

 Mnogi mladi, ki iščejo zaposlitev, veliko časa posvečajo pripravam na razgovor z delodajalcem, pri tem pa pozabljajo, da se pripravljalno obdobje začne že veliko pred razgovorom. Posebno pozornost je potrebno nameniti predvsem natančnemu branju oglasa, sestavljanju življenjepisa ter pisanju spremnega pisma.

 Zelo  je pomembno,  da je življenjepis napisan tako, da kar bodoči delodajalec išče, najde v samo nekaj trenutkih. Kako napisati življenjepis, ki bo resnično pritegnil pozornost, je zato eno najpogostejših vprašanj, ki jih mladi googlajo in na katerega imamo odgovor. Pozorno preberi besedilo razpisa in oceni, kako dobro se z njim ujema tvoja izobrazba, delovne izkušnje in ostale spretnosti. Ujemanje mora biti vsaj 70%, da te bo delodajalec povabil na razgovor.

 Logika narekuje, da so zgodnje prijave veliko boljše od tistih, ki so bile poslane v zadnjih dneh razpisa, saj bodo v prvih dneh kadrovski delavci vsakemu posameznemu življenjepisu namenili veliko več pozornosti, kot na koncu postopka, ko je veliko več življenjepisov in manj časa. Pravočasno pripravi svoj življenjepis in spremno pismo ter na LinkedInu spremljaj zaposlitvene oglase ali ključne besede, ki ustrezajo tvojim željam.

Z motivacijskim pismom pojasni, zakaj se prijavljaš na razpis

Eden ključnih dejavnikov, na podlagi katerega se kadroviki odločijo, kdo naj se uvrsti v naslednji krog razpisa in ga povabijo na razgovor, je motivacijsko pismo. V besedilih razpisov je pogosto zapisano, da je treba poleg življenjepisa poslati še motivacijsko pismo medtem, ko za vse razpise to ne drži. Je pa priporočljivo poslati vsaj spremno pismo, saj je lahko tudi to zelo pomembno za razlikovanje od drugih kandidatov.

 Na kratko razložimo razliko med spremnim in motivacijskim pismom, kar bo pripomoglo k razumevanju kaj pridobiš, če eno ali drugo pismo dobro napišeš. Namreč, tako pošlješ dopis z življenjepisom, kot razlago nekaterih delov biografije, v kateri še dodatno pojasniš svoje spretnost, ki najbolj ustrezajo razpisu za delo. Na drugi strani pa je spremno pismo, ki te predstavi kot posameznika z določenimi osebnimi lastnostmi in delodajalcu pojasni, zakaj si za njihovo podjetje najboljša izbira. 

 Če v oglasu zaslediš, da ob prijavi želijo priloženo spremno pismo, priporočamo, da preden se lotiš pisanja, dobro preučiš spletno stran podjetja, ki ima odprt razpis in razmisliš, kako se ujemaš z njihovim okoljem. V pismu pojasni, zakaj si zanje odličen kandidat, zakaj se vidiš na določenem položaju in kako bo to podjetju prineslo koristi. Poudari, da spremljaš njihovo delo in navedi zadnje dosežke, ki so pritegnili tvojo pozornost. Izogibaj se uporabi primerov pisem iz interneta, pa tudi povzemanja svoje biografije. Iskrenost in pristnost je ključ do uspeha.

Pokaži zmagovalni odnos in proaktivnost

Ko gre za zaposlitev, je poleg vsega naštetega še ena zelo pomembna komponenta, ki zagotovo prinaša uspeh. To je odnos, ki mora biti pozitiven, profesionalen in jasno navaja, da ima oseba vesel in pozitiven duh, zmagovalno miselnost in proaktivnost pri predlaganju novih rešitev in ne le k izvajanju obstoječih. Tudi navdušenje nad službo in panogo, v kateri želiš delati, ti lahko pri bodočem delodajalcu prinese le plus.

 Gotovo se zdaj sprašuješ “In kako naj vse te naštete funkcije prikažem na papirju?”. Življenjepis prikazuje, za kakšno poklicno pot si se odločil in ne more povedati veliko o vaši osebnosti, zato pa te spremno pismo predstavlja takšnega, kot si. Vsebuje lahko nekaj kratkih in jasnih idej, kako izboljšati podjetje, v katerem se želiš zaposliti, pa tudi razlago nekaterih nalog/projektov, na katerih si že delal in so bili uspešni prav zaradi vaše zavezanosti in ideje.

Navijamo zate in ti želimo srečo na razgovoru za službo

Zdaj, ko si prebral vse pomembne nasvete glede prijave, upamo, da te bodoči delodajalci čez nekaj dni pokličejo na razgovor za službo, kjer jim boš pokazal, da je vse, kar si zapisal v življenjepisu in spremnem pismu, le delček kar ponujaš in lahko od tebe pričakujejo še veliko več. Če pa še nisi našel ustreznega oglasa za delo, ki ti je všeč, preveri, kaj ti ponuja študentski servis Mjob

Naslednje, kar te čaka je, da prejmeš vabilo na razgovor za službo in, da se nanj odpraviš samozavestno. Predlagamo, da se dobro pripraviš, še posebej, če gre za spletni intervju, ki je danes vse bolj priljubljen. In, da boš vedel kaj velja za dober nastop na razgovoru za službo, obvezno preberi naš blog, ki ti  bo še dodatno pomagal, da se čim bolje predstaviš na razgovoru.

Tukaj smo zate, srečno!

Datum objave: 27. junij 2022