Kako napisati življenjepis, če nimaš veliko izkušenj?

Kako napisati življenjepis, če nimaš veliko izkušenj?

Ali vam je ta situacija znana? Našli ste oglas za študentsko delo, ki vam je všeč, prepričani ste, da bi se lahko na tem delovnem mestu dobro izkazali, izpolnjujete večino pogojev iz oglasa… In potem vidite rubriko “Pogoji”, ki vas popolnoma odvrnejo, saj običajno piše, da se išče nekdo z dvema ali tremi leti izkušenj na enakih ali podobnih delovnih mestih. Na žalost imate le nekaj mesecev delovnih izkušenj ali pa ste pravkar končali fakulteto.

Prav pomanjkanje delovnih izkušenj je en del problema, zaradi katerega se mladi ne prijavljajo na razpisana delovna mesta. In tudi ko se prijavijo, s slabo sestavljenim življenjepisom ne dobijo študentskega dela, ker ne uspejo pritegniti pozornosti kadrovske službe ali delodajalca. In kaj je potrebno, da “pritegnete njihovo pozornost”? Ne veliko – le dobro poudarjene veščine, znanja in vrline. 

Znano je, da je dober življenjepis odskočna deska v svet dela. Ni ga lahko pisati, tudi če imate izkušnje, še posebej pa je zahtevno za začetnike, ki ga pišejo prvič. Vendar to ni nemogoča misija in z dobrim nasvetom lahko tudi vam uspe. Preprosto vnesite svojo ustvarjalnost v proces in sledite našim smernicam.

Vizualni videz življenjepisa je pomemben in držite se pravil

Glede na to, da ima kadrovska služba približno trideset sekund časa za pred izbor življenjepisov, je zelo pomembno, da takoj vidijo to kar potrebujejo. To pomeni da nimate veliko časa, da bi naredili dober vtis. Zato mora vaš življenjepis izstopati iz množice in najboljši način za to je ustvariti vizualno privlačen življenjepis.

Najprej izberite pregledno in preprosto predlogo, kreativne biografije pa prepustite bolj izkušenim. Na internetu je veliko spletnih strani, kjer lahko najdete primerne zasnove. Poskusite poiskati navdih na Canvi ali Pinterestu. Poleg preprostega dizajna naj bo tudi jezik v istem slogu – brez nepotrebnih naštevanj in pompoznih fraz. 

Pisava, ki jo priporočamo je Arial ali Calibri, njena velikost pa 11 ali 12. Pišite kratke vrstice, brez celih stavkov. Izogibajte se krepkemu tisku za vse, razen za vaše ime in ime fakultete/šole, ki ste jo končali. Izogibajte se tudi podčrtavanju in ležečemu tisku.

Informacije, ki jih mora vsebovati življenjepis:

  • Osebni podatki– ime, priimek, naslov, telefonska številka in elektronski naslov,

  • Osebni profil– povzetek o vas v dveh ali treh stavkih, ki vsebuje vaš poklic, nekaj o vaših interesih, sposobnostih. Če imate zanimiv hobi, je v redu, da ga omenite,

  • Prostovoljstvo, praksa, pripravništvo, delo– navedite dela, vključno s študentskimi deli, ki ste jih opravljali med šolanjem. Omenite tudi, izkušnje pridobljene s prakso, omenite pa lahko tudi udeležbo na študentskih seminarjih,

  • Priporočila in štipendije– če ste med študijem delali ali opravljali prakso, obvezno prosite svoje delodajalce za priporočilno pismo. Enako lahko prosite tudi profesorje, pri katerih ste imeli odlične ocene ali tiste, ki so vas že priporočili za zaposlitve ali štipendije,

  • Izobraževanje– podatke naštejte od najnovejših do najstarejših (fakulteta, poklic, leta študija, nato srednja šola),

  • Tuji jeziki– navedite vse jezike, ki jih govorite ali uporabljate. Če imate certifikate za določeno stopnjo, jih obvezno navedite,

  • Računalniška znanja– MS Office in internet sta običajno navedena kot osnovni paket in če imaš več znanj, obvezno navedite tudi ta,

  • Socialna omrežja in blog– LinkedIn profil mora biti naveden, če pa ste kreativna oseba, lahko dodate tudi Instagram (če promovira vaše delo). Če pišete blog, je to mesto, kjer lahko predstavite vaše sposobnosti pisanja,

  • Osebni interesi– tukaj navedite, kaj vas zanima v prostem času (ples, branje knjig v tujem jeziku, fotografija, šport).

Vse to bo pokazalo, da preživljate kakovosten čas in da imate interese, ki vam lahko kdaj koristijo v poklicnem življenju.

Veščine imate, samo predstaviti jih je treba

Ko prvič sestavljate življenjepis, je razumljivo, da niste povsem prepričan, kaj napisati v rubriki veščine. Tukaj se mladi kandidati večinoma bodisi ne pohvalijo dovolj bodisi pretiravajo. Če ste eden tistih, ki ne ve, kaj bi moralo biti v tem delu biografije, potem bodite pozoren na naša priporočila.

Prvi korak je da naredite seznam sposobnosti, znanj in potencialnih talentov. Naj bo seznam čim daljši in celovit. Nato razmislite, kaj je lahko koristno za delodajalca in opravljanje vašega bodočega dela, zato ga zožite v skladu z zahtevami natečaja. 

Bodite prepričani, da bo vsak delodajalec cenil, če bo prebral, da ima kandidat sposobnost analitičnega razmišljanja, edinstven pristop k reševanju problemov, kreativnost in odlične organizacijske sposobnosti (predvsem če se to nanaša na upravljanje časa).

Prilagodite življenjepis delovnemu mestu, za katerega se prijavljate

Življenjepis ni dokument, ki ga ustvarite enkrat in potem isto verzijo pošljete na vse natečaje. Prilagoditi ga morate zahtevam delodajalca in samega delovnega mesta. Zato natančno preberite pogoje natečaja, kaj delodajalec išče od bodočega zaposlenega na tem delovnem mestu in temu primerno izpolnite rubrike v življenjepisu.

To pomeni, da so spremenljive kategorije tiste, ki so povezane z vašimi spretnostmi in znanjem, ki jih imate. Vendar to ne pomeni, da lahko pišete neresnične informacije. To nikakor! 

Če so v besedilu natečaja zahtevane nekatere veščine in imate o njih le teoretično znanje, ne pa tudi praktičnega, potem to navedite kot tako. Delodajalec ne zahteva, da začetnik zna vse takoj, pogosto želijo mlade sodelavce že od samega začetka poklicno oblikovati in jih naučiti vseh veščin posamezne službe.

Bodite iskreni in verjemite vase

Kadar se želite prijaviti na delovno mesto ali študentsko delo, je poleg dobro napisanega življenjepisa vera v uspeh mogoče najpomembnejša. Zato se pogumno in iskreno podajte v poslovni svet in pričakujte uspeh. 

In da bi povečali svoje možnosti, da vas povabijo na razgovor za službo, vsekakor preberite naše nasvete o tej temi, ki vam bodo morda koristili. Ko vas povabijo na vaš razgovor za službo, je naslednji korak dobra priprava, zato lahko pri nas najdete več nasvetov, ki vas bodo pripravili tudi na to fazo. 

Od nas ste prejeli vse potrebne nasvete, zdaj pa je na vas, da jih uporabite in uspešno opravite natečaj za službo. Želimo vam veliko sreče pri iskanju službe.

Datum objave: 11. oktober 2022