Zakaj je pomembno opravljati prakso med študijem?

Zakaj je pomembno opravljati prakso med študijem?

Pridobivanje strokovnih izkušenj na določenem področju med študijem je lahko ključnega pomena za vašo nadaljnjo karierno pot. Ne glede na to, ali ste na začetku študijske poti ali že v zadnjem letniku, je lahko praksa, pripravništvo, oz. internship zelo pomemben korak za začetek vaše kariere. Prav tako lahko le ta vpliva na smer, v katero se bo vaša karierna pot nadaljevala. Če se sprašujete, zakaj je pomembno imeti prakso med študijem in se želite prepričati, kakšne prednosti in koristi vam le ta prinaša, je tale blog zapis zagotovo pravi za vas.

Dobro je vedeti, da se trg dela in gospodarski pogoji nenehno spreminjajo, ob enem pa se menja tudi nabor znanj in veščin, ki so pomembne za opravljanje dela. Pridobivanje različnih izkušenj in praktičnih znanj je obvezen del procesa rasti in napredovanja mladega strokovnjaka. Velikokrat, ko se preskoči praksa, se diplomanti šele ob vstopu na trg dela seznanijo s konkurenčnostjo trga. Da bi bili konkurenčni in privlačni za delodajalce, je pomembno izstopati iz množice. Eden izmed načinov izstopanja je tudi praksa med študijem.

6 razlogov, zakaj študentje potrebujejo prakso

Če si želite zagotoviti zaposlitev takoj po študiju, je pomembno, da o svojem kariernem razvoju začnete, razmišljajte dovolj zgodaj. Vsako pripravništvo in prostovoljno delo lahko predstavlja neprecenljivo izkušnjo, saj je lahko ravno to razlog, da dobiš zaposlitev. Kateri so drugi razlogi za prakso med študijem, pa lahko prebereš v nadaljevanju.

1. Testirajte znanje, pridobljeno iz knjig

Učenje iz knjig je do določene točke dobro, a po neki točki je potrebna tudi praksa. Študenti naj bi pridobljeno znanje znali uporabiti in prenesti na realne razmere in praktične primere. Da bi vedeli, kako je videti samostojno opravljanje dela, za katerega se izobražujete, je pomembno, da ste že med študijem izpostavljeni praksi. Če študirata humanistiko, je lahko prostovoljno delo v nevladnih organizacijah odličen način, da se naučite vodenja projektov. Medtem ko si kot mladi študenti novinarstva, lahko prakso poiščete v uredništvih ali marketinških agencijah, kjer se boste naučili pisati novinarske članke.

2. Pripravništvo vam pomaga ugotoviti, kaj vas res zanima

Morda se vam zdi, da že zagotovo veste, katera je prava karierna pot za vas, in kaj si želite početi. Nemalokrat pa se zgodi, da študentje med študijem ugotovijo, da izbrana smer ni zanje, in se odločijo za spremembo. Ni boljšega načina, da ugotovite, ali je izbrana kariera primerna za vas ali ne, kot med samo prakso. Med prakso boste ugotovili, kako so videti manjše in večje naloge, kako poteka delovni dan, katere veščine morate imeti, da lahko uspešno opravljate delo, in ne nazadnje ali ste kos pritisku, ki ga delo prinaša.

3. Praksa lahko v vas vzbudi nova zanimanja

Ne glede na to, ali se za prakso odločate na podlagi področja, ki vas zanima, ali vam je zgolj blizu in niste prepričani, če je primerno za vas ali ne, sta lahko obe možnosti dobri za vas. Z večmesečno prakso lahko ugotovite, da vas bolj zanima neko drugo področje, kar je lahko odlično za vas. Če ste se na primer ob začetku študija videli v banki, a ste prakso opravljali v IT podjetju in ugotovili, da vam je projektno vodenje bolj zanimivo, je pomembno, da razširite svoja znanja in se popolnoma posvetite novim interesom. Popolna sprememba interesov med pripravništvom vas sprva lahko prestraši, a kmalu boste ugotovili, da igra ta korak pomembno vlogo pri vaši nadaljnji odločitvi za novo karierno pot. Ostanite odprti za nove izkušnje, in hitro boste prepoznali nove prednosti.

4. Povezujte se s strokovnjaki na področju, ki vas zanima

Praksa ali pripravništvo vam pomaga pri povezovanju s strokovnjaki na področjih, ki jih študirate in katerih del želite postati v prihodnosti. Če niste edini pripravnik v podjetju in vas je več, je lahko to odlična priložnost, da se povežete z drugimi. V prihodnosti lahko z nekaterimi od njih sodelujete v istem podjetju ali pa zaženete lastne projekte. Vsekakor je potrebno poznanstva, ki jih pridobite med prakso negovati, saj so lahko zelo dragocena pri kasnejšem kariernem napredovanju. Enako je tudi z odnosi z mentorji in drugimi starejšimi sodelavci. Nikoli ne veste, kdaj bo vaša delovna etika in entuziazem nagrajen s sodelovanjem v naslednjem, pomembnem projektu.

5. Praksa vam omogoča učenje v varnem okolju

To je morda najpomembnejši razlog, zakaj se morate odločiti za prakso. Učenje v varnem okolje, kjer je dovoljeno delati napake in kjer bo nekdo, ki je v podjetju zaposlen dlje kot vi, znal te napake popraviti. Prav tako vas bodo sodelavci naučili, kako komunicirati svoje napake in kako preprečiti, da se te iste ne ponavljajo v prihodnosti. Od svojih sodelavcev se boste lahko naučili veliko konkretnih in praktičnih zadev, a le v primeru, da ste dovolj vedoželjni in proaktivni, da sprašujete in se učite.

6. Spoznate pomembnost ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem

V času študija vam urnik omogoča, da se poleg učenja posvetite še različnim dejavnostim in da pametno organizirajte svoje obveznosti za študij. Lahko telovadite, se učite tujih jezikov in v svoj urnik vključite kakšno študentsko delo. A vendar se s klasičnim pisarniškim delom stvari spremenijo. Ko s pomočjo prakse spoznate kako izgleda tipičen delovni dan in teden, se naučite določati prioritete za pomembne aktivnosti v svojem osebnem življenju. To vam bo pomagalo, da se naučite upravljati svoj čas in odgovornosti ter izkoristite svoj čas, kar se da učinkovito.

Kako najti priložnosti za delo?

Upamo, da smo vam s tem prispevkom približali najpomembnejše prednosti pripravništva in da boste ponudbo del iskali na naši spletni strani Mjob. Ne glede na to, ali vaša praksa poteka v obliki plačane prakse ali v okviru prostovoljnega dela, pomembno je, da poskrbite, da se bo čas, ki ga v tem obdobju posvetite učenju, izplačal. In se tudi bo, saj se bosta naučili več o delu, poslovnem okolju, pisarniškem delu in premikanju od osnovnejših opravil, do zahtevnejših, in pokazali, da ste sposobni in pripravljeni na naslednji korak. Ko se boste približevali koncu svoje prakse, pa obvezno preberite naš blog o tem, kako se zaposliti po opravljeni praksi.

Večmesečna praksa zelo pogosto preraste v vašo prvo zaposlitev in s tem zaključujemo seznam razlogov, zakaj bi morali med študijem iti na prakso. Poiščite prakso ali pripravništvo na spletni strani MJob-a

Datum objave: 28. maj 2022