5 predlogov, kako produktivno izkoristiti poletje

5 predlogov, kako produktivno izkoristiti poletje

Letos je poletje prišlo zgodaj, vsaj kar zadeva temperature, in prepričani smo, da že načrtujete, kako ga boste preživeli. Po napornih semestrih, velikem številu predavanj, vaj, seminarskih nalog in vsakodnevnem učenju je končno napočil čas za zaslužen počitek.

Ste razmišljali, kako boste preživeli obdobje brez stalnih študentskih obveznosti? Izbire je veliko. Vsekakor del poletja namenite za potovanja in nabiranje novih žigov v potni list. Začnite z osmišljanjem idealnih študentskih počitnic z nizkim proračunom.

Preostanek poletja lahko preživite tako, da boste delali na sebi in se učili novih veščin, ki vam bodo lahko koristile pri kasnejši karieri. A to še ni vse, zakaj ne bi že zdaj začeli razmišljati o študentskem delu?

Ne glede na to, kako se boste odločili preživeti poletje, imejte v mislih, da je to idealno obdobje, da se preizkusite v aktivnostih, za katere med letom nimate časa. Raziščite nove možnosti, in če nimate dovolj navdiha, smo pripravili 5 predlogov, kako poletje izkoristiti produktivno.

1. Naučite se nove veščine, ki jo boste vključili v svoj življenjepis

Če ste med šolskim letom govorili, da nimate časa, to zdaj ne more biti izgovor. Dva meseca je povsem dovolj časa, da osvojite vsaj delček določenih uporabnih veščin. Ne glede na to, ali želite osvežiti svoje jezikovno znanje (poletni intenzivni tečaji so odličen način) ali vas zanimajo oblikovanje spletnih strani, digitalni marketing, kodiranje – poletje je lahko odličen čas za začetek učenja teh veščin.

Nekaterih poleti seveda ne morete popolnoma obvladati, vendar se jih vsaj začnite učiti in potem, ko se boste poglobili v bistvo zadeve, smo prepričani, da vas bodo še bolj zanimali in našli boste čas za nadaljnje učenje tudi, ko se začne novo šolsko leto.

In ko jih popolnoma obvladate, jih vnesite v svoj življenjepis.

2. Lotite se starih hobijev ali preizkusite nove

Poletje je odličen letni čas, da se posvetite raziskovanju svojih interesov ali prebudite svojo ustvarjalnost. Vse to vam uspe, če se vpišete v različne poletne šole ali tečaje.

Torej, če vas zanima moda, je morda čas, da se naučite šivati. Če radi delate lepe fotografije, se lahko z vpisom na tečaj s tega področja naučite še bolje prilagoditi okvir oziroma svetlobo. Slikarski tečaji so lahko tudi odlična izbira za vas, da še bolj razvijete svojo ustvarjalnost. Če že dolgo niste vzeli v roke svojega najljubšega instrumenta, je morda letošnje poletje idealno, da se spomnite starih not in akordov.

Ne gre pozabiti niti na šport, zato, če ste si že od nekdaj želeli preizkusiti jadranje na deski, je tukaj toplo vreme in pravi čas da to preizkusite. Poleg športa je treba razmišljati tudi o veščinah, ki so lahko koristne za celotno skupnost, pa tudi za posameznika. V tem smislu je lahko tečaj prve pomoči in samoobrambe odličen način, da postanete koristen član družbe.

3. Poiščite priložnost zase in poleti opravite prakso 

Poletne prakse so odličen način, da vse, kar ste se med letom naučili, uporabite v praksi. To je priložnost za vaše prve poklicne izkušnje, ki jo morate izkoristiti. Široko odprite oči i ušesa in vsrkajte vse, kar vam mentorji govorijo.

Morda boste na ta način spoznali, da imate svoj bodoči poklic še bolj radi, lahko pa se zgodi, da boste čez čas ugotovili, da si še vedno želite nečesa drugega. Ne glede na rezultat so poletne prakse najdragocenejša izkušnja, ki jo boste pridobili v študentskem življenju.

Čeprav pripravništva niso vedno plačana, je to neprecenljiva izkušnja, saj preko nje spoznaš panogo, v kateri želiš delati, in pridobiš praktična znanja. In zakaj je ob študiju pomembno opravljati prakso? Študentski servis Mjob ima odgovor na to pomembno vprašanje.

4. Z opravljanjem poletnih študentskih del zaslužite denar za dopust

Študentska dela so odličen način da zaslužite žepnino skozi vse leto. Poleti je možnost za dobro plačano službo še večja, saj je v kuhinji, trgovini ali kavarni vedno potrebna dodatna roka.

Delati kot pomočnik v kuhinji ali kot natakar, pomočnik v trgovini znane blagovne znamke, pa tudi kot prodajalec sladoleda – vse to so priložnosti za zaslužek v poletnih mesecih. 

Poletna sezonska dela so odlična priložnost za pridobivanje delovnih navad, učenje obvladovanja obveznosti in zaslužek za nakup nečesa, kar si resnično želite. Ne glede na to, ali boste denar vložili v jezikovni tečaj, potovanje ali nakup novega prenosnika – ponosni boste na svoj prvi kapitalski vložek, saj ste ga zaslužili sami.

5. Bodite pozorni na svoje duševno zdravje in se naučite prepoznati potencialne izzive

Zadnji dve leti sta bili za vse nas zelo zahtevni. Pandemija in vse, kar jo je spremljalo, je vplivalo na duševno zdravje vseh prebivalcev planeta. Številne novosti v študentskem življenju (spletna predavanja in nezmožnost živega stika s kolegi in profesorji) so mladim prinesle veliko zahtevnih trenutkov. Zato je čas, da dobro premislite tudi o tem.

Končno imate čas, da se posvetite sebi, po celodnevnem učenju, kar je lahko vzrok za dobro znani “burn out” sindrom. Naj bo to poletje, v katerem se boste naučili meditirati in tako v svoje življenje uvedli novo, uporabno metodo umirjanja uma. Če se vam zdi mamljivo, da popolnoma izpraznite svoj um od misli, ki nastajajo vsak dan, potem je meditacija pomembna stvar, ki se je morate naučiti.

Če se vam zdi, da je okoli vas preveč izzivov in pritiskov, poleg meditacije raje obiščite psihologa ali terapevta, ki vam bo pojasnil, kako pravočasno prepoznati morebitne izzive za vaše duševno zdravje.

Študentski servis Mjob vam želi nepozabno poletje

Upamo, da so vam bili naši predlogi, kako produktivno preživeti poletje, v pomoč in da ste jih nekaj tudi izkoristili. Če je vaša izbira več počitka in manj dela – vam želimo nepozabno poletje. Če se vendarle odločite za poletno delo, si vsekakor oglejte našo ponudbo, saj je vsak dan večja. Pred vami je veliko priložnosti, ki jih morate prepoznati in izkoristiti. Tukaj smo, da vam ponudimo nekaj izmed njih in navijamo za to, da se pokažete v najboljši luči na eni svojih prvih zaposlitev.

Datum objave: 4. april 2024