Kako preživeti idealne študentske počitnice z nizkim proračunom

Kako preživeti idealne študentske počitnice z nizkim proračunom

V poletnih mesecih si po opravljenih izpitih, študenti želijo le, da si oddahnejo od študentskih obveznosti in si napolnijo baterije na soncu. Vendar pa zaradi šolskih potrebščin, ne ostane prav veliko denarja za poletne počitnice. In sedaj se postavlja večno vprašanje – kako preživeti idealne študentske počitnice z nizkim proračunom? Obstaja nekaj preprostih načinov, ki vam bodo pomagali dobro načrtovati stroške in se poleti odpraviti na dopust. Preberite naš prispevek in izvedite več!

Če ste se uspeli med letom usklajevati tako študij kot delo, potem ste do zdaj verjetno uspeli nameniti dovolj denarja za sprostitev na plaži. In če niste, potem lahko to storite poleti s sezonskimi deli preko študentskega dela, saj so odlična priložnost za zaslužek žepnine za odhod na dopust. Poleg tega, so študentska dela tudi odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi.

Sedaj pa zares, kako na počitnice z malo denarja?

Faza načrtovanja

To je najpomembnejša faza, v kateri se odločite za destinacijo, poiščete najboljše ponudbe, si ogledate apartmaje na Airbnbu ali Bookingu in zberete ekipo prijateljev, s katerimi boste potovali. Vsi vemo, da je ceneje, ko več študentov skupaj najame stanovanje in si deli stroške bivanja ter potovanja. Poleg delitve stroškov nastanitve imajo skoraj vsi apartmaji Airbnb kuhinjo, zato boste za svoj proračun dobro poskrbeli, če boste obroke pripravljali sami. Kaj vam lahko na tej točki še koristi?

AirBnb in Couchsurfing

Airbnb in Couchsurf sta dve priljubljeni strani, kjer se najdejo ugodna prenočišča v mestih po vsem svetu. Ti dve podjetji sta popolnoma spremenili način potovanja, zato so stanovanja postala glavna konkurenca hotelom, glede na dejstvo, da jih je na trgu vse več, pa je mogoče celotno stanovanje najeti po ceni, nižji od hotelske sobe.

Couchsurfing, kot že ime pove, pomeni, da boste spali v domu nekoga, na njegovi brezplačni postelji, kar je verjetno pustolovcem odličen način, da se lotijo ​​še ene nove izkušnje, ki jih bo obogatila.

Poiščite in rezervirajte poceni lete

Čeprav se vam zdi, da ni vedno enostavno najti poceni letov do želene destinacije, to ne drži povsem. Ključ do uspeha je v tem, da že vnaprej iščete lete, nenehno spremljate spremembe in dobro načrtujete pot do želenega cilja. Pogosto je za nekatere destinacije treba počakati na določeno obdobje v letu, ko je potovanje izven sezone veliko bolj ugodno. Prav tako je bolje rezervirati let med tednom kot med vikendi, ker so potem leti dražji, dobro pa je spremljati tudi “last minute” ponudbo.

Hostli in kampiranje so nepozabna doživetja za mlade 

Prve možnosti ne smemo zavračati, saj so hostli izkušnja, ki bi jo moral vsak človek enkrat doživeti. Druženje, spoznavanje mladih iz drugih držav in kultur bodo zagotovo popestrili vaše poletne počitnice in kdo ve, z nekaterimi lahko postanete prijatelji za vse življenje. Razen tega, da so nekateri hostli lepši od hotelov, saj imajo pisano in moderno notranjost, vas bo pritegnila dobra cena. Sobo boste delili s prijatelji, včasih tudi z nekaterimi novimi ljudmi in postali boste bogatejši za novo izkušnjo.

Po drugi strani pa, če letos ne nameravate potovati nekam izven naše države, zakaj ne bi poskusili za nekaj dni oditi s prijatelji na kampiranje in spoznati čudovite in skrite pokrajine naše dežele? Predstavljajte si, da se zbudite ob jezeru ali ponoči opazujete zvezde iz gora. Zagotovo se boste te avanture dolgo spominjali in zanjo ne potrebujete veliko – šotor, žimnica, par stolov, štedilnik itd.

Faza potovanja

Na tej stopnji je pomembno, da se odločite, katere so vaše prioritete na morju, v gorah ali v enem od glavnih mest na svetu, ki jih obiščete med počitnicami. Poskusite določiti dnevno proračunsko omejitev, ki jo nameravate porabiti in se je držite. Če nameravate obiskati muzeje in druge kulturne ustanove, vstopnice kupite nekaj dni vnaprej. Če obstaja možnost nakupa večdnevnih vozovnic za prevoz v mestu in jih pridobite, saj boste tako prihranili več kot z vožnjo s taksijem, Uberjem ali kaj podobnega.

Omejite število obiskov restavracij

Če se že držite proračuna, bi bilo dobro izračunati, kolikokrat se v to prileže obisk restavracije in ali si lahko privoščite hrano zunaj nastanitve. Ni vam treba poskusiti lokalne kuhinje samo v restavracijah, ampak tudi z nakupovanjem na lokalni tržnici ali v majhni trgovini, kjer lahko kupite peščico dobrot. Tako boste okusili lokalne izdelke, ne boste pa zapravljali denarja za restavracije z norimi cenami.

Spakirajte vse, kar potrebujete, da se izognete nenamerni porabi denarja

Poskusite pakirati čim natančneje, da ne porabite denarja za majhne stvari, ki jih lahko vzamete s seboj. To velja tudi za garderobo, saj ne smete dopustiti, da vas vreme preseneti in v svojem kovčku pa nimate superg, kavbojk in tanke jakne. Če vaš proračun ne vključuje določenega zneska denarja za nakupovanje, preskočite nakupovanje, saj se boste tako izognili skušnjavi, da bi denar nenačrtovano porabili.

V potnem listu zbirajte spomine in žige

Kjer koli se odločite preživeti to poletje, vam želimo, da se dobro spočijete, zberete veliko energije in se pripravite na izzive, ki vas čakajo v novem študijskem letu. Spomini, ki jih boste zbrali v tem obdobju, pa tudi spoznavanje novih kultur in jezikov ter zlasti ljudi, vam lahko prinesejo nekaj novih priložnosti v akademskem in poslovnem smislu.

Mjob kot študentski servis  z več kot dvajset letnimi izkušnjami pri delu z mladimi, zelo dobro ve, da vsakdo potrebuje počitnice in, da lahko prinesemo veliko novih izkušenj in motivacijo za začetek novih uspešnih projektov v svoje življenje. Ne glede na to, ali vas zanima nov tuji jezik in se ga želite naučiti ali dobiti idejo o ustanovitvi lastnega podjetja – imejte odprte oči, ušesa in um za nove izkušnje, saj vas morda čaka velika življenjska motivacija ali ideja naslednje potovanje.

Še nimaš denarja za študentske počitnice?

Na srečo poletne počitnice trajajo dovolj časa, da s študentskim delom zaslužiš dovolj denarja, da si lahko privoščiš tudi potovanje na obalo, gore doma ali tujini. Nekaj idej smo bapisali v našem članku Poletna sezonska dela, priložnost za zaslužek žepnine za na počitnice, ki si ga lahko prebereš tukaj

Lahko pa tudi skočiš direktno na ponudbo del in začneš z delom že v naslednjih dnevih. Ko dobiš študentsko delo ne pozabi naročiti napotnice pri Študentskem servisu Mjob oziroma tukaj.

Še nimaš Mjob app? ? Najboljši študentski jobi, naročanje napotnic in pregled zaslužkov – vse v eni aplikaciji. ? 

Prenesi jo še danes na Google play ali na Apple store !

Datum objave: 10. julij 2022