Poletna sezonska dela, priložnost za zaslužek žepnine za na počitnice

Poletna sezonska dela, priložnost za zaslužek žepnine za na počitnice

Poletje je idealen letni čas, da si najdete sezonsko službo, ki vam bo poleg solidnega zaslužka, pristnih življenjskih izkušenj in poznanstev, ponudila tudi priložnost za zabavo na plaži ali morda kakšno zanimivo potovanje v tuje dežele. Toda za zaslužene počitnice po končanih obveznostih v šoli, je treba trdo delati in zaslužiti denar, za to pa ni boljšega načina kot iskanje poletnih študentskih del, ki trajajo ravno dovolj dolgo, da ne boste preveč utrujeni, in se vrnete v šolo ali študij spočiti in polni pozitivne energije.

O tem smo pisali v prejšnjem blogu kaj vse lahko počnete med študijem in poleg idej, katera dela vse lahko opravljate v obdobju študija; smo vam podali tudi zelo praktične nasvete, ki jih lahko uporabite za usklajevanje študentskih obveznosti in študentskega dela. Ko pa gre za sezonska dela, je na srečo situacija drugačna, saj imate poleti več prostega časa (če so seveda vsi izpiti opravljeni pravočasno). Običajno to pomeni, da imate na voljo tudi več časa za delo, kar pa posledično pomeni tudi priložnost za višji zaslužek. Če se poleg službe še vedno pripravljate na izpite, potem preberite naše blog o študentskih delovnih mestih in ugotovite, kako planirati svoj čas, ga kvalitetno izkoristiti in uskladiti vse obveznosti.

 Prednost sezonskih služb je, da jih je veliko in lahko izbirate kaj vam je všeč ter delo prilagodite svojim interesom. Izberete lahko možnost “prijetno s koristnim” in se odpravite na sezonsko delo v turistični kraj in se poleg dela še sončite ali kopate v reki, bazenu, morju ali jezeru. Ali pa se odločite, da boste ostali v svojem domačem kraju ter izberete ustrezno delo med številnimi ponudbami. Spodaj vam predstavljamo nekaj možnosti za hiter in enostaven zaslužek, ki vam ga nudi študentsko delo. 

Tri najpogostejša dela, ki jih mladi opravljajo poleti

Dolgoletna praksa študentskega servisa Mjob je pokazala, da so spodnjatri delovna mesta najpogosteje ponujena s strani delodajalcev, poleg tega pa so tudi najbolj iskana med mladimi v poletnem obdobju. Oglejmo si tri najboljše poletne sezonske zaposlitve!

1. Gostinska dela v turističnih središčih

Poletna delovna mesta v kavarnah, restavracijah ali picerijah v turističnih središčih Slovenije ali recimo v našem glavnem mestu Ljubljana, so lahko zelo donosna za študente. Statistike kažejo, da so najbolj iskani natakarji in je zato skoraj nemogoče, da bi kdo šel na obalo, v Ljubljano ali podobno ter med poletno sezono ne bi našel dobro plačane službe.

Zato se veliko število študentov odloča za odhod na delo v eno od turističnih središč Slovenije, saj lahko v razmeroma kratkem času zaslužijo dovolj denarja, da si poplačajo del šolnine ali nekam odpotujejo. Poleg dnevnice, ki jo študentje prejmejo za nekajurno izmeno, jih pritegne tudi napitnina, ki je pogosto lahko dvakrat večja od dnevnice.

Ne glede na to, ali delate kot natakarji v barih na plaži ali se odločite za pomoč v kuhinji, je pomembno vedeti, da se nenehno odpirajo nove kavarne, restavracije ter bari in, da poleg natakarjev in kuharjev, potrebujejo tudi barmane, mojstre palačink in pizz, bariste in drugo osebje, zato je ponudba dela na področju gostinstva zagotovljena. Poleg naštetih delovnih mest, je vedno povpraševanje tudi za prodajalce sladoleda, katerih delo je zagotovo lažje od prej naštetih, a še vedno dobro plačano. 

2. Delo v trgovini ali skladišču

Za tiste, ki se ne želijo preseliti iz znanega okolja ampak se odločijo, da ostanejo v domačem kraju ali v mestu, kjer študirajo, je ena od možnosti, ki je vedno na voljo: delo v trgovini ali skladišču.

Tovrstno službo lahko zlahka najdemo v ponudbi našega Mjob študentskega servisa, o trajanju dela pa se lahko dogovorite z delodajalcem ali bo poletna služba prerasla tudi v občasno delo v preostanku leta. To je hiter in učinkovit način za rešitev večnega študentskega problema – želim iti na dopust ali pa rabim žepnino za morje in ne vem, kako jo zaslužiti.

Prednost tovrstnega dela je, da se lahko z delodajalcem dogovorite, kdaj boste prišli v službo ali boste delali v dnevnih ali nočnih izmenah, koliko ur itd., kar je lahko dobro za tiste, ki se poleti učijo in pripravljajo na septembrski rok. Prav tako, lahko na ta način kombinirate dve sezonski službi, kar bo za vaš proračun v novem študentskem ali šolskem letu veliko pomenilo.

Poleti so aktualni poletni popusti na oblačila, obutev in podobne izdelke, zato trgovine v modni industriji nenehno iščejo nove ljudi. Vedno je potreben dodaten par rok, ki pomaga pripraviti blago, ga zložiti in razstaviti v izložbah, zložiti na police ter za pomoč na blagajni. Poleg tega, pogosto iščejo tudi pomoč v kabinah za pomerjanje, za svetovanje strankam in pomoč pri zagotavljanju informacij o izdelkih.

3. Deljenje letakov in promocije

Pogosto vidimo mlade ljudi na prometnih ulicah, ki delijo promocijske letake in na ta način bodisi zaslužijo denar za poletne počitnice ali dopolnijo svoj proračun. Ta delovna mesta so vedno zelo popularna saj ne zahtevajo veliko fizičnega napora, čeprav so v poletnih mesecih lahko naporna, če je za delo potrebno nekaj ur stati na soncu. Ko torej zagledate mlado osebo, ki vam prihaja naproti in ponuja letak, ga vzemite in se mu z nasmehom zahvalite, saj ste na ta način pomagali študentu.

Poleg deljenja letakov so med študenti priljubljene tudi druge oblike promocij, kot so kratki pogovori in predstavitve izdelkov, storitev ali druge podobne dejavnosti. Ta dela je mogoče opravljati v vseh večjih mestih v Sloveniji, kjer koli delodajalci, priložnostno iščejo promotorje.

Tovrstna dela se najpogosteje opravljajo na ulicah ali nakupovalnih središčih. Promocije izdelkov se izvajajo tudi v kavarnah in klubih, tako da lahko nekatere promocije opravite tudi v nočni izmeni, npr. promocija pijač ali hostesno delo na tematskih zabavah naročnika.

Večina teh delovnih mest, zlasti kadar gre za neposredno promocijo in prodajo, zahteva natančno opredeljene in dobro usposobljene komunikacijske veščine, ki bodo mladim pomagale predstaviti prednosti izdelka in biti v njem prepričljivi. Poleg tega, če predstavitev izdelka zahteva nekatera druga znanja (npr. sestavljanje izdelka, prikaz, kako deluje, kakšne zmogljivosti ima, poznavanje sodobnih tehnologij itd.), bodo zagotovo tisti, ki te predstavitve obvladajo že iz preteklih delovnih izkušenj, bolje plačani od tistih, ki delijo letake. 

Lahka sezonska dela z Mjobom

Če se po tem blogu zavedate, da si želite sezonsko službo, preverite našo trenutno ponudbo študentskih del in prepričani smo, da boste našli tisto delo, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Mjob študentski servis, z več kot dvajset let izkušnjami v kadrovski industriji, ponuja široko paleto delovnih mest za študente in vse mlade, ki želijo med študijem delati in zaslužiti.

 Verjamemo, da so sezonska in študentska delovna mesta odličen način za vstop mladih na trg dela. S študentskim delom dobite tudi občutek, kako vse skupaj deluje, in vse izkušnje bodo koristne za kasneje, ko boste pričeli s svojo kariero.

Želimo vam srečo pri iskanju službe, ponudbo lahko preverite tukaj, napotnico pa lahko naročite preko mobilne aplikacije Mjob, ki si jo lahko prenesete tukaj!

Datum objave: 3. april 2024