Mladi in dohodnina: razumevanje davčnih obveznosti pri študentskem delu

Mladi in dohodnina: razumevanje davčnih obveznosti pri študentskem delu

Danes se bomo poglobili v svet dohodnine in študentskega dela ter raziskali, kako lahko različne olajšave vplivajo na davčno obveznost študentov in dijakov.

Kaj je dohodnina?

Dohodnina je davek na zaslužek. To pomeni, da del zaslužka iz študentskega dela lahko gre v državno blagajno. A ne skrbite, obstajajo načini, kako to obremenitev zmanjšati.

Vpliv dohodnine na študentsko delo

Za večino študentov in dijakov, ki delajo prek študentskega servisa, dohodnina ni problem, saj njihov letni dohodek običajno ne preseže določenega zneska. V letu 2023 je ta znesek znašal 3.500 evrov.

Olajšave: vaš finančni pomočnik

Olajšave so kot finančni pomočnik, ki zmanjšuje vašo davčno obveznost. Posebna osebna olajšava za študente in dijake za leto 2023 je bila 3.500 evrov.

Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane

Če ste mlajši od 26 let in ste vzdrževan družinski član, lahko vaši starši uveljavljajo posebno olajšavo za vas. To lahko vpliva na vašo davčno obveznost, saj zmanjšuje skupni znesek dohodnine, ki jo morate plačati. Če pa presežete dohodkovni prag, ki je bil za leto 2023 postavljen na 3.500 evrov, in če vas starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, boste morda morali plačati dohodnino. To je zato, ker se posebna osebna olajšava v tem primeru ne upošteva pri izračunu vaše davčne obveznosti.

Stroški prevoza in prenočitve

Dejanske stroške prevoza in prenočitve lahko uveljavljate kot zmanjšanje vaše davčne osnove. To je še posebej pomembno, če ste zaradi dela potovali ali morali prenočiti stran od doma.

Štipendije

Večina štipendij, kot so državne štipendije, ni obdavčena. To pomeni, da za štipendije ne plačate dohodnine.

Akontacija dohodnine

Akontacija dohodnine je nekakšno “predplačilo” davka. Če zaslužite več kot 400 evrov v enkratnem zaslužku, se odvede akontacija dohodnine, ki pa vam jo FURS povrne, če ste čez leto plačali preveč.

Kako to vpliva na vas?

Če ste študent ali dijak, ki ga starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, je pomembno, da se posvetujete s finančnim svetovalcem, da boste razumeli svojo specifično situacijo.

Zapomnite si, da vsaka finančna odločitev in vsak zaslužek vpliva na vašo davčno obveznost. Da boste lahko sprejeli najboljše odločitve za svoje osebne in finančne razmere, je ključno razumeti osnove dohodnine in kako različne olajšave vplivajo na vas.

Potrebujete pomoč pri Izračunih?

Na naši spletni strani imamo objavljeno tabelo, ki prikazuje, koliko lahko v letu 2023 bruto zaslužiš in ne plačaš dohodnine, ki vam lahko pomagajo razumeti, kako se vaša finančna situacija spreminja, če vas starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana ali ne. Tabelo smo pripravili z mislijo na vas, da bi vam olajšali razumevanje vaših davčnih obveznosti in vam pomagali pri sprejemanju informiranih finančnih odločitev.

Zaključek

Dohodnina in študentsko delo se morda zdita kot zapleteni temi, vendar je razumevanje osnov ključno za vaš finančni uspeh. S pravimi informacijami in viri se lahko izognete neprijetnim presenečenjem in maksimizirate svoje finančne koristi. Ne pozabite, da smo tukaj, da vam pomagamo na vsakem koraku vaše finančne poti.

Datum objave: 5. januar 2024