Kam po končanem študiju? Usposabljanje in karierni razvoj

Kam po končanem študiju? Usposabljanje in karierni razvoj

Prepričani smo, da si večina izmed vas, to vprašanje zares zastavi šele v zadnjem letu študija ali po končani diplomi. Pomembno je razumeti in si zapomniti najpomembnejše dejstvo, da ko končate s študijem na fakulteti, ne končate z učenjem za vedno.

Izobraževanje, izpopolnjevanje, izboljšanje obstoječega in pridobivanje novega znanja, mora biti nenehno na vašem dnevnem redu. Edino tako lahko postanete najboljša različica sebe, vedno konkurenčni na trgu dela in vedno pripravljeni na nove izzive. Se sprašujete, kako vse to doseči in v katero smer razmišljati, ko gre za postformalno izobraževanje? Pripravili smo odgovore na ta vprašanja.

Učenje skozi prakso

Eden od načinov je, da vse kar ste se naučili tekom študija, uporabite tudi v praksi. Kako pravilno napisati pogodbo, pripraviti projekt, organizirati dogodek, napisati izjavo, pregledati pacienta ali kar koli drugega, kar ste do sedaj videli le v knjigah, za vso pridobljeno teoretično znanje, poiščite kakovostno študentsko delo ali program pripravništva. Vstopitev študentski servis Mjob in poiščite pravo priložnost za vas.

Če želite pridobljeno teoretično znanje čim prej uporabiti v praksi po zaključenem šolanju, je to odličen način za učenje od strokovnjakov s področja, ki vas zanima. Učite se od tistih, ki so v podjetju že leta in poznajo vse tiste majhne “zvijače”, ki se jih lahko naučite samo na ta način. Napnite ušesa, dobro poslušajte svoje kolege, vpijte vase vse, kar imajo povedati in vse, česar se lahko naučite.

Študentsko delo je koristno, ne glede na področje ali trajanje. Saj lahko zelo pogosto, če pokažete znanje, iznajdljivost in navdušenje, preraste v vašo prvo zaposlitev. In, ko boste dobili prvo zaposlitev, si obvezno preberite enega od naših prejšnjih spletnih dnevnikov: Najbolj pogoste napake, ki jih naredijo začetniki in se pozanimajte, kakšno usposabljanje je predvideno za začetnike v podjetju. 

Tudi z udeležbo na tečajih, lahko pridobite veliko novih veščin in se pričnete dvigovati na vrh v primerjavi s tekmeci. Poleg tega, vse treninge in tečaje pogosto financira delodajalec, kar na začetku kariere veliko pomeni, saj tako lahko vidite, ali delodajalec želi v vas vlagati ter vas v podjetju obdržati zaradi vašega potenciala. In na kakšen trening se lahko odpravite?

Neformalno izobraževanje na licenciranih tečajih in usposabljanjih

Učenje se nikoli zares ne konča in svoje znanje moramo nenehno poglabljati na določenem področju, slediti industrijskim trendom in dogodkom, ki lahko prinesejo pomembne spremembe v našem poslu. Biti moramo pripravljeni na te spremembe in to še posebej dobro vedo tisti, ki se ukvarjajo z npr. trženjem in morajo nenehno spremljati novosti, ki se včasih pojavljajo tedensko. Kaj lahko potem naredimo zase?

Glede na to, ali se želite specializirati za določeno področje svojega dela ali pa potrebujete le kratko usposabljanje za vsakodnevno izvajanje določenih nalog, izberite od česa boste imeli največ koristi in kaj vam bo pomagalo pri napredovanju v karieri. Včasih morate na primer le izpopolniti svoje znanje tujega jezika, trenirati pogajalske tehnike, ki so zelo pomembna veščina ali pa morda znanje različnih računalniških programov, kot so npr. Excel, Photoshop in podobno.

Danes ni redkost, če veščine pridobimo z neformalnim izobraževanjem, saj se nekaterih veščin žal ne moremo naučiti na fakulteti. Med takšne veščine štejemo vse tiste povezane s poklici, ki so se pojavili v zadnjih desetih ali petnajstih letih. Pri teh poklicih se trendi pogosto spreminjajo, zato je veliko lažje osvojiti tečaj, katerega vsebina se spreminja in dopolnjuje veliko hitreje kot v učnem načrtu na fakultetah.

Vedno bodite pozorni na izbiro licenčnih programov, katerih trajanje, seznam predavateljev in metodologija, vlivajo občutek zaupanja. Žal, danes na trgu obstajajo številni tečaji dvomljive kakovosti, ki za sorazmerno majhen znesek, razkrivajo skrivnosti neke “obrti”, v resnici pa dobite vsebine, kakršne si lahko tudi sami na YouTube-u ogledate brezplačno. Poleg licence je pomembno, da program izda potrdilo o opravljenem tečaju, pa tudi, da je na voljo še zaključni test, s katerim lahko ugotovite stopnjo svojega znanja in ocenite obvladovanje nove veščine.

Mentorski programi – preskoči nekaj korakov v le nekaj mesecih

Eden najboljših načinov, da preskočite nepotrebno negotovost na začetku kariere. Ne zapravljajte časa z razmišljanjem ali je to delo primerna za vas in ali je služba v določenem podjetju dobra referenca v vašem življenjepisu. Raje se naučite, kako dobiti sanjsko službo in, če imate možnost, tudi sodelujte v mentorskem programu. Dandanes, ko naj bi mladi hitro napredovali v svoji karieri, je zelo pomembno, da se pogovorite z nekom, ki je že šel skozi podobno situacijo in se naučite, kako ne ponavljati istih napak.

Tovrstni programi so lahko še posebej koristni za mlade podjetnike, ki želijo začeti lastno podjetniško pot, saj bodo pridobili potrebna znanja za vodenje lastnega podjetja in poleg tega imeli podporo nekoga, ki je svojo zgodbo začel iz podobnega položaja.

Ugotovitev, kako deluje odnos »stranka / podjetnik«, kako doseči nove stranke, kako zgraditi osebno blagovno znamko in kako pomembna je na trgu, je lahko ključnega pomena za nekoga, ki je na začetku ali pa želi postaviti mejnik v svoji karieri. Ravno zato, ker je neuspeh v podjetniških vodah nesprejemljiv, je vsak nasvet mentorja vreden zlata in prinaša znanje, ki ga ni mogoče pridobiti drugače.

Drugi sklop veščin, ki se jih boste zagotovo naučili skozi enega od teh programov, so “mehke veščine”. Način, kako bi se morali lotevati poslovnega pogovora, pogajanj s strankami, kako delite naloge drugim, aktivno poslušanje in učenje, prilagodljivost in veščine razmišljanja, reševanje problemov itd. Vse te veščine bodo koristile vaši karieri, saj brez njih ne morete uspešno sodelovati v poslu, ne glede na to, ali ste lastnik podjetja ali zaposleni.

Mentorski programi v so v zadnjih letih vedno bolj priljubljeni. Običajno gre za programe, ki trajajo od nekaj mesecev do enega leta in poleg mentorstva ter učenja novih veščin ponujajo tudi priložnost za povezovanje z drugimi udeleženci ter mentorji programa, kar je lahko zelo koristno za nove poslovne priložnosti.

Do prvih izkušenj s študentskim servisom Mjob

Študentski servi Mjob je odlično izhodišče, da najdete svoj študentsko delo, ki vam pomagalo do prvih delovnih izkušenj. Preverite, kako se nam pridružite, oglejte si najnovejšo ponudbo dela na naši spletni strani ali si prenesite mobilno aplikacijo Mjob.

Datum objave: 20. julij 2022