Kako biti opažen v podjetju in se po končanem študiju zaposliti?

Kako biti opažen v podjetju in se po končanem študiju zaposliti?

Pridobitev praktičnega znanja in priložnost, da si ogledate, kako v resnici izgleda delo na izbranem področju, sta dva glavna razloga, zakaj bi vsak študent moral opravljati študentsko delo na področju, na katerem se želi kasneje zaposliti. Študentsko delo, ne glede na to, ali traja le nekaj mesecev (poleti) ali eno leto, je odličen način, da pridobite vpogled, kako to teorija iz študentskih klopi, deluje v praksi.

Če se boste v tem obdobju izkazali kot marljiv in predan delavec, obstaja velika verjetnost, da boste po končanem študentskem delu, prejeli ponudbo za redno zaposlitev. In če se sprašujete, kako biti opažen v podjetju in povečati svoje možnosti za zaposlitev, boste odgovore na ta vprašanja našli v tem blogu.  

Tukaj delimo z vami 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali na poti od študentskega dela do zaposlitve.

Med pripravništvom

1. Pokažite, da ustrezate

Prepričani smo, da ste pred prihodom na študentsko delo že prebrali, kakšna je vizija podjetja, kakšne so njegove vrednote in poslanstvo. Toda med študentskim delom imate priložnost, da vse to še bolje spoznate in poskusite najti svoje mesto v  podjetju. Zavedati se je potrebno, da se morate vi prilagoditi sistemu podjetja in ne oni vam. Zato sledite navodilom in bodite pozorni, kakšne zahteve postavljajo svojim zaposlenim. Pokažite, da ste pomemben del ekipe, da se lahko zanesejo na vaše znanje ter predvsem zagnanost pri delu. 

2. Pokažite, da razumete in upoštevate pravila!

V prvem tednu uvajanja, običajno prejmete vodnik z vsemi najpomembnejšimi informacijami o podjetju, iz katerega se lahko veliko naučite. Spoznavajte jih počasi in podrobno, da ne bi delali napak pri kasnejšem delu ali imeli ‘luknje v znanju’ o najpomembnejših vidikih, povezanih s podjetjem. Preden pošljete pomembno e-pošto, se vedno posvetujte s svojim nadrejenim in pokažite, da razumete postopke in upoštevate pravila o tem, kdo sprejema odločitve in odobrava končno vsebino določenega dokumenta ali predstavitve. 

3. Vzpostavite močan odnos s svojim nadrejenim

 To je zelo pomembno, če želite, da vas ta oseba pozneje priporoči za delo. Zato se pri opravljanju delovnih nalog potrudite in dajte vse od sebe, presezite pričakovanja ekipe in pokažite, da ste njen pomemben člen. Prav tako poskusite zgraditi stalno in močno komunikacijo, zato prosite svojega nadrejenega, da je ves čas pozoren in vpet v vaše delo ter vas usmerja, ko naletite na težave. Seveda je poleg poslovne komunikacije vedno dobro vzpostaviti tudi nekoliko bolj neformalno komunikacijo, zato se zanimajte za njihove hobije, kako preživljajo prosti čas in podobno. 

4. Pokažite močno delovno etiko

 Na začetku dela ni tako pomembno samo znanje, vendar prevladuje močna delovna etika. Svojemu nadrejenemu in ostalim članom ekipe, s svojo predanostjo pokažite, da ste nepogrešljiv del team-a, saj ste vedno tam, ko vas potrebujejo in naloge opravite pravočasno. Močna delovna etika pomeni, da vedno prideš na delo pravočasno, da ne zamujaš na sestanke in se nanje temeljito pripraviš. Prav tako, da vedno naloge opravljate enako dobro in, da je njihova kakovost na najvišjem nivoju ter, da lahko vedno računajo na vas. Pomembno je tudi, da dobro organizirate svoj čas in prepoznate prioritete. 

5. Družite se s kolegi

 Delodajalci radi vidijo močno ekipo, ki deluje kot eno, zato se potrudite, da s sodelavci zgradite močne in smiselne odnose, tako na poslovni kot osebni ravni. Ko potrebujete pomoč, jo poiščite pri bolj izkušenih sodelavcih in jim vedno ponudite svojo pomoč, če jo potrebujejo. Vse to bo na njih pustilo pozitiven vtis in jih bo spodbudilo, da vas pohvalijo nadrejenemu. Poleg tega poskušajte graditi odnos z zaposlenimi tudi v drugih sektorjih, saj boste tako okrepili svoj ugled na ravni celotnega podjetja. 

6. Naj bo navdušenje in pobuda vaše najmočnejše orožje

 Včasih so prve naloge, dodeljene začetnikom, lahko preproste in se pogosto ponavljajo. Vendar se jih morate lotiti z navdušenjem in pokazati svojemu nadrejenemu, da jih lahko oprsvite hitro in kakovostno. Če vidijo, da si v tem dober, ti kmalu zaupajo tudi bolj zapletene naloge. Ko gre za izkazovanje pobude, naj bo to usmerjeno v učenje novih veščin ali prevzemanje dodatnih nalog. Vse to kaže na željo po napredovanju in vključevanju v ekipo.

 

7. Ponudite rešitev za težave in izzive

 Ponuditi rešitev namesto kritike ali praznih izjav, je vedno zaželena lastnost bodočega zaposlenega. Zato poskusite ponuditi rešitev in pokazati svoje sposobnosti, ko gre za reševanje problemov. Ko vas delodajalec vpraša za mnenje o izzivu, bodite pripravljeni ponuditi rešitev, saj vas lahko loči od množice drugih pripravnikov. Če imate nekaj veščin, ki morda niso v opisu vašega trenutnega položaja, lahko pa prispevajo k izboljšanju podjetja – predlagajte, da z zgledom pokažete, kako dobri ste v tem in morda dobite priložnost. 

Proti koncu pripravništva ali študentskega dela

Teh nekaj kratkih korakov vam bo pomagalo, da svojo željo o zaposlitvi, na pravi način sporočite delodajalcu. 

  1. Priprava na pogovor s svojim nadrejenim – preden se pogovorite z delodajalcem, preglejte to obdobje in pripravite nekaj najpomembnejših dosežkov, ki mu jih želite sporočiti. Najprej razložite, kako ste napredovali in kaj ste dosegli. Nato razložite, kako se podjetje ujema z vašimi kariernimi cilji, in bodite zelo natančni v razlagi.

  2. Načrtujte sestanek z nadrejenim – v zadnjem tednu pripravništva in se pogovorite o možnostih. Omenite, da vas zanima nenehna angažiranost v podjetju in se zahvalite za prejeto priložnost.

  3. Vprašajte o zaposlitvenih možnostih – potem, ko se zahvalite za izkazano priložnost, je čas, da predstavite predhodno pripravo sporočila in se ozrete na dosežke in konkretne cilje, ki ste jih dosegli v tem obdobju. Opišite, kaj vam je bilo pri delu med pripravništvom najbolj všeč in kako boste še naprej prispevali k podjetju. 

Dodaten nasvet: ostanite v stiku z delodajalcem in sodelavci, tudi če ne prejmete ponudbe za delo. Povežite se z njimi prek družbenih omrežij in jih še posebej spremljajte na Linkedinu.

Mjob ponuja priložnost mladim

Če ste na začetku svoje poklicne poti, smo prepričani, da vam bodo ti nasveti zelo koristili. Če iščete študentsko delo ali iščete program pripravništva, si vsekakor oglejte naše oglase, saj boste našli bogato ponudbo delovnih mest po vsej Sloveniji.

Datum objave: 20. maj 2022