5 nasvetov, kako pametno organizirati svoje obveznosti na fakulteti

5 nasvetov, kako pametno organizirati svoje obveznosti na fakulteti

Študenti, ki nimajo dovolj dobrih organizacijskih sposobnosti, imajo na fakulteti slabši uspeh kot njihovi kolegi, ki so dobro organizirani in znajo uskladiti predavanja, učenje in prosti čas. Organizacijske sposobnosti so prve na seznamu življenjskih spretnosti, za katere študentje trdijo, da jim na splošno primanjkuje. Na srečo obstaja rešitev, kako pametno organizirati obveznosti na fakulteti in se naučiti uskladiti vse obveznosti. S petimi nasveti za boljšo organizacijo smo prepričani, da boste v akademskem življenju imeli veliko uspeha.

Zavedamo se, da ni vedno lahko imeti v mislih datume vseh predavanj, vaj, izpitov, zato se včasih zgodi, da kaj spregledamo. Vendar te veščine niso pomembne samo za opravljanje izpitov, ampak so zelo uporabne tudi zunaj fakultete. Če se na primer med študijem odločite za iskanje študentskega dela, bodo te sposobnosti pomembne tudi za vas. Vsak delodajalec, ki zaposli začetnika, je najprej pozoren na to, kako organizira svoja vsakodnevna opravila.

Za vas smo priptravili 5 nasvetov, ki jih lahko že od jutri uporabite pri organizaciji svojih obveznosti.

Začnite uporabljati koledar in vanj vnesite pomembne datume

To je prvi in ​​najpomembnejši korak, ki ga morate narediti. Zakaj? Ker vam koledar, ki je zasnovan za celotno študijsko leto, prinaša širšo perspektivo in vam daje misliti in načrtovati vnaprej. Zelo pomembno je, da celo leto vidite na enem papirju ali v digitalni obliki, da natančno veste, kdaj imate obveznosti in kdaj ste v tem času prosti. Koledar razdelite na manjše enote – najprej naredite mesec, nato pa načrtujte celoten semester.

Aplikacije, kot je Google Koledar, so lahko zelo koristne za načrtovanje študijskega leta, saj so povezane z vašo e -pošto in koledarjem v telefonu, zato boste prejemali obvestila, da ne boste zamudili pomembnega roka. Vnesete lahko urnik predavanj in vaj ter roke za oddajo seminarskih nalog. Z barvami nastavite prednostne naloge in sinhronizirajte koledarje za fakultete in zasebne naloge.

Kupite planer

Ko v koledar vnesete svoje sestanke, lahko podrobneje načrtujete dnevna in tedenska opravila v urniku. Ne glede na to, ali uporabljate digitalni načrtovalnik ali tiskani, lahko vanj zapišete vse svoje obveznosti, potem pa, ko jih dokončate, samo prečrtate izpolnjene. Daje vam občutek varnosti, saj uspete na enem mestu spremljati vse pomembne naloge in odgovornosti.

Ključno je, da poiščete sistem, ki vam najbolj ustreza, vendar je tukaj nekaj nasvetov, kako lahko organizirate svoj načrtovalec.

? Organizirajte naloge po barvi- dodeli eno barvo za vsak predmet.

? Naj vsak dan vsebuje seznam “opravil”.

? Organizirajte naloge v skladu s tem, kako zapletene so in najtežje postavite na prvo mesto.

? Označite najbolj zahtevne naloge.

? Razdelite zahtevne naloge v več manjših, da se jih je lažje dokonča. 

Če uporabljate koledarje in planerje, dosežete boljšo organizacijo, na ta način pa lahko vodite evidenco opravljenih opravil, koliko časa je trajalo, da ste jih opravili in ali ste jih včasih odložili itd. S pomočjo tega sistema se bo naučil reševati kratkoročne in dolgoročne naloge.

Digitalizirajte zapiske

Pomembno je, da se naučite, kako narediti kakovostne zapiske, s pomočjo katerih boste shranili gradiva za izpite na preprost, pregleden in enostaven način. Pri tem vam bo pomagalo organiziranje informacij in beleženje le najpomembnejših.

Kakšne so prednosti digitalnih zapiskov? To je enostavno razložiti – ogledate si jih lahko, kjer koli ste, saj so na voljo na telefonu in vam ni treba nositi s seboj kopice zvezkov in knjig. Tako boste vse te ure, ki jih preživite npr. na javnem prevozu, lahko zelo koristno izkoristili.

Poleg tega so digitalni zapiski veliko lažji za dopolnjevanje ali brisanje informacij. Digitalna oblika tudi omogoča, da se določen podatek ali informacija hitro najde. Dodajanje komentarjev je preprosto, prav tako označevanje najpomembnejših delov z različnimi barvami. Vse enako kot pri označevalcih, le digitalno in lažje.

Za digitalizacijo zapiskov lahko uporabite Googlove dokumente ali če imate tablični računalnik ali telefon s pametnim peresom, lahko svoje zapiske vnesete tudi neposredno na ta način. Obstaja tudi več aplikacij, ki lahko ročno napisane zapiske prenesejo v digitalno kopijo tako, da najprej posnamejo fotografije in jih nato pretvorijo v digitalni dokument.

Držite se urnika učenja

Pri ustvarjanju urnika učenja je v prvi vrsti pomembno, da ste iskreni do sebe in si ne določite učenja za zgodaj zjutraj, če veste, da tega ne morete izpolniti. Zato je pomembno, da so načrti realni in dosegljivi. Produktivnost boste povečali šele, ko se boste držali zastavljenih ciljev in obveznosti iz urnika, pa tudi ko boste zelo vztrajni pri doseganju načrtovanega. 

Ko se odločite za izdelavo učnega načrta, obvezno vključite natančne pogoje za daljša učna obdobja, vendar pazite, da učni bloki ne bodo dan za dnem, ampak da imate čas za odmore. Pomembni so, ker traja nekaj časa, da se informacije “ustalijo” in da jih možgani povežejo z že naučenim gradivom.

Ko pripravljate učni načrt upoštevajte tudi obdobja, ki jih boste namenili študentskemu delu. V načrt vpišite čas, ki ga boste namenili iskanju dela ter tudi samemu delu. Na ta način boste lahko na razgovoru za občasno delo, jasno povedali, kdaj ste prosti in kdaj imate obdobja, ko ne boste bili na voljo. Tako delodajalc ve že v naprej, kdaj lahko računa na vas. Prav tako s svojo organiziranostjo pokažete mero zrelosti, kar zviša vaše možnosti, da vas izberejo.

Bodite pozorni na svoje duševno zdravje

Na koncu so vsi ti nasveti za boljšo organizacijo časa namenjeni olajšanju procesa priprave gradiva in opravljanja zaključnega izpita. Kampanjsko učenje je včasih lahko zelo stresno, zato se mu je treba izogniti in v pomoč vam bodo naši praktični nasveti. Najpomembneje je, da se naučite uravnotežiti obveznosti in tako obvladovati stres. 

Na drugi strani spektra vaših obveznosti je dobro najti tudi čas za vadbo, sprostitev s prijatelji ali karkoli vas veseli. Zelo pomembno je tudi, da najdete dovolj časa za spanje, saj prinaša boljšo koncentracijo in jasno osredotočenost, ko se začne stresno obdobje priprave na izpit. Ne zanemarjajte duševnega zdravja in, ko se vam zdi, da ste preveč obremenjeni z obveznostmi in pod stresom, se poskusite sprostiti z meditacijo, branjem, hojo itd.

Dobra organizacija je ključ do uspeha

Zdaj, ko veste, kako si organizirati čas za predavanja, učenje in zabavo, se morda zavedate, da je ob dobri organizaciji časa čez dan še nekaj ur, ki jih lahko uporabite na druge načine. Delo preko študentskega servisa je odličen način za povečanje proračuna in pridobivanje izkušenj. Če se sprašujete, kako povečati možnosti za povabilo na razgovor za službo, ima študentski servis Mjob odgovor na to vprašanje v enem od naših blogov. Preverite našo ponudbo zaposlitev in poiščite najboljše študentsko delo zase.

Datum objave: 26. oktober 2022