Mjob nasvet | Študentski job: varuška

Mjob nasvet | Študentski job: varuška

Delo varuške običajno vključuje skrb in varovanje otrok medtem, ko so starši odsotni. Med njene naloge spadajo:

 Varovanje otrok: Varuška mora zagotoviti varno in zdravo okolje za otroke ter skrbeti za njihovo dobro počutje. To pomeni, da mora paziti na njihovo varnost, jih hraniti in se ukvarjati z njihovimi potrebami.

Igranje z otroki: Varuška se mora posvetiti otrokom in jim pomagati pri igri ter drugih aktivnostih. S tem otrokom pomaga pri razvoju socialnih in kognitivnih spretnosti.

Priprava obrokov: Včasih se varuška ukvarja tudi s pripravo obrokov za otroke in skrbi, da so ti zdravi in okusni. 

Pomoč pri domačih nalogah: Če so otroci šoloobvezni, lahko varuška pomaga pri domačih nalogah in drugih šolskih dejavnostih.

Spodbujanje dobrih navad: Varuška lahko pomaga pri spodbujanju dobrih navad, kot so higiena, urejenost, spoštovanje drugih ter drugi pomembni vedenjski standardi.

Komunikacija s starši: Varuška se mora zavedati, da mora vzdrževati dobre odnose s starši in jim redno poročati o aktivnostih in dogajanju med varovanjem otrok.

Vrsta varstva

Obstaja veliko različnih možnosti varovanja otrok, odvisno od potreb staršev in starosti otrok. Nekatere od najpogostejših možnosti so:

Varstvo otrok v domačem okolju: Če starši želijo, da otroci ostanejo doma, lahko najamejo varuško, ki bo poskrbela zanje. Varuška lahko skrbi za otroke nekaj ur ali celoten dan, odvisno od potreb staršev.

Varstvo otrok pri varuški: Starši lahko svoje otroke pripeljejo k varuški, ki ima primerno urejeno okolje za varovanje otrok. To je lahko polni delovni čas ali le nekaj ur na dan.

Varstvo otrok v vrtcu: Vrtci so primerni za otroke od 1. do 6. leta starosti, kjer imajo otroci možnost socializacije z drugimi otroki in strokovno osebje, ki skrbi zanje.

Poletni tabori: Poletni tabori so idealni za starejše otroke, ki želijo preživeti nekaj časa izven doma in se udeležiti različnih aktivnosti in programov.

Študentsko delo: varuška

Študentsko delo varovanja otrok je lahko odlična priložnost za tiste, ki iščejo delo med študijem in uživajo v delu z otroki. Tukaj je nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo postati varuška med študijem 

Pridobite izkušnje: Če želite postati varuška, je priporočljivo pridobiti nekaj izkušenj pri varovanju otrok. To lahko storite tako, da prosite prijatelje in družino, če lahko varujete njihove otroke, ali pa se prijavite na tečaj za varuške, kjer lahko pridobite znanje o varstvu otrok.

Pridobite potrebna znanja: Če želite postati varuška, je priporočljivo, da se seznanite z osnovnimi spretnostmi varstva otrok, kot so hranjenje, nega in varovanje otrok.

Oglasite se na različnih platformah: Da bi našli delo kot varuška, lahko uporabite različne platforme, kot so oglasna deska študentskega servisa Mjob, oglasna deska na vaši fakulteti, spletne strani, kot je “Mojedelo.com”, ali Akademiji za varuške.

Opišite svoje izkušnje in spretnosti: Pri prijavi za delo kot varuška, lahko opisujete svoje izkušnje in spretnosti, ki so povezane z delom z otroki. To vključuje sposobnost za igranje in poučevanje otrok, sposobnost reševanja problemov ter zmožnost zagotavljanja varnosti in zdravja otrok.

Bodite pripravljeni na razgovor: Ko boste dobili priložnost za razgovor, bodite pripravljeni na vprašanja o vaših izkušnjah pri varstvu otrok in kako se boste soočili z določenimi situacijami.

Ostanite pozitivni in vztrajni: Iskanje dela kot varuška se lahko včasih zdi težko, zato bodite vztrajni in ostanite pozitivni. S časom in pridobitvijo izkušenj boste pridobili zaupanje staršev in si zagotovili redne stranke.

Dodatna izobraževanja: Akademija za varuške

Delo varuške se lahko opravlja tudi preko študentskega servisa. Da boste pri varstvu samozavestni, bo poskrbela prva Akademija za varuške.

V javnem zavodu Cene Štupar v Ljubljani, bo od 20. do 22. oktobra 2023 potekalo tridnevno izobraževanje, namenjeno vsem, ki se ukvarjate z varstvom otrok ali s tem šele začenjate.

 

Za študente velja posebna cena 200 EUR. Več informacij in celoten program najdete na www.akademijazavaruske.si.

Datum objave: 14. september 2023