Kako najti vrednost v vsaki službi?

Kako najti vrednost v vsaki službi?

Danes mnogi mladi iščejo popolno delo, ki bo izpolnilo vse njihove želje na samem začetku poklicne poti. Vendar se pogosto zgodi, da so te prve službe preko študentskega dela manj zanimive ali pa se zdi, da preprosto ne morejo prispevati h kariernemu napredku

Priporočamo ti, da si potrpežljivi in poskusiš čim bolje izkoristiti vsak delovni dan, ne glede na to, kje se nahajaš! 

Zavedaj se, da ti lahko vsaka služba, vključno z delom preko študentskega servisa, ki jo opravljaš, nekaj ponudi. Včasih je to le dobra lekcija in nauk za prihodnost, včasih pa veliko več in bolj kakovostno.
Spodaj pet načinov, ki ti bodo pomagali najti vrednost v vsaki službi.

Odkrij namen svoje službe

Prvi korak pri iskanju vrednosti dela je odkriti njegov namen. Vsako delo, ki jo izbereš, ima svoj namen, tudi tista, ki se zdi manj pomembna. Delo v trgovini na primer ni le prodaja izdelkov, temveč tudi ustvarjanje pozitivnega nakupovalnega vzdušja za stranke.

Tvoja naloga ne bo le vnašanje izdelkov in njihova prodaja, temveč tudi pomoč strankam in olajšanje postopka nakupa. Ko s temi malenkostmi spoznaš vrednost vsakega delovnega mesta v podjetju, boš to zlahka prenesel naprej v svojo kariero. 

Da bi odkril namen svojega dela, si zastavi naslednja vprašanja:

  • “Kako moje delo pomaga ljudem?”

  • “Kako moje delo prispeva k celotni skupnosti?”

Ko odkriješ namen svojega dela, boš lahko našel vrednost v vsaki dejavnosti, ki jo opravljaš.

Osredotoči se na proces in ne le na rezultat

Pogosto se osredotočamo le na končni rezultat in ne posvečamo pozornosti procesu, kar je pogosta napaka, zlasti med mladimi. Če se osredotočiš na proces, boš lahko v vsakem naslednjem koraku našel vrednost, ne glede na to, ali gre za majhne ali večje poslovne odločitve.

Če na primer delaš kot kuhar, namesto da bi se osredotočil le na to, kako je jed videti na koncu, se osredotoči na proces priprave hrane in kako vsaka sestavina prispeva k okusu in teksturi jedi.

Ta primer je uporaben v praksi, ne glede na to, kaj počneš. Nauči se uživati v procesu in končni rezultati bodo osupljivi!

Razvijaj svoje veščine

Razvijanje lastnih veščin je še en način, kako najti vrednost v vsaki službi. Ne glede na to, kakšno delo opravljaš, lahko vedno napreduješ. 

Čeprav si na začetku kariere, ki jo moraš šele začeti graditi, ne izgubljaj časa, ampak poskusi kar najbolje izkoristiti svojo sedanjo službo in pridobiti čim več znanja. 

Kadar razvijaš svoje veščine, si postavljaj izzive in cilje in jih poskušaj tudi doseči. Če na primer delaš kot pomočnik na področju digitalnega marketinga, si lahko samostojno zastaviš cilj in si prizadevaš postati strokovnjak in specialist na določenem poslovnem področju ter se izpopolnjevati na seminarjih in usposabljanjih. 

Vsi smo bili nekoč mladi in željni dokazovanja, zato je povsem v redu, če pokažeš, da želiš nekaj doseči in da imaš veliko motivacije za napredek .

Na razgovoru za službo lahko postaviš vprašanja o svojih prihodnjih odgovornostih in veščinah, ki jih boš lahko razvil.

Poišči smisel v vsakdanjem delu

Vsakdanje službe se pogosto zdijo monotone in dolgočasne, a če poznaš smisel svojega bivanja na tem delovnem mestu, bo vse veliko lažje. Včasih je motivacija za delo izključno finančna, zato v tem primeru poišči službo, ki bo dobro plačana.

Po drugi strani, če vidiš smisel v drugih višjih vrednotah, lahko te zagotovo nadomestijo nekoliko nižjo plačilo. Če na primer veš, da delaš nekaj dobrega za svoje okolje ali družbo, je to močna spodbuda, da vsak dan pokažeš svoj maksimum.

Čeprav smo že ugotovili, da prve službe običajno niso tisto, o čemer si vedno sanjal, to ne bi smelo ovirati tvojo vsakodnevno motivacijo. Izkoristi vsak trenutek, da dosežeš majhne dnevne zmage, in se tako vsak dan navdihuj!

Osredotoči se na pozitivne vidike svojega dela

Delo ima lahko pozitivne in negativne vidike, in to je vedno tako ne glede na to, kje delaš. Redko se zgodi, da bo vse popolno, zato ti svetujemo, da ne idealiziraš nobene službe.

Nenehna negativnost te ne bo pripeljala nikamor, tudi ko te v službi moti več stvari. Naj v tvoji glavi prevladujejo pozitivne okoliščine. V službi vedno poskušaj ustvarjati vzdušje, ki te veseli in v katerem delo poteka brez težav.

Prav tako se obdaj z ljudmi, ki ti ustrezajo, medtem ko s tistimi, ki morda ne bodo tvoji bodoči prijatelji ali nekdo, s kom bi šel na kavo, vzdržuj korektne, poslovne odnose.

Zaključek

V vsaki službi lahko najdeš vrednost, če se osredotočiš na namen dela, proces, razvijanje spretnosti, iskanje smisla in pozitivnih vidikov. Ko boš v službi našel vrednost, se boš počutila motivirano, izpolnjeno in pripravljeno na nove izzive.

Če te zanimajo kakovostna študentska dela, ki jih lahko opravljaš prek študentskega servisa, redno spremljaj ponudbo na spletu. Na naši spletni strani za ponudbe študentskih del lahko prek spleta naročiš napotnico in hkrati spremljaš svoj zaslužek.

Datum objave: 1. april 2023