Kako najti ravnovesje med službo in študijem?

Kako najti ravnovesje med službo in študijem?

Mnogi med vami, ki se trudite študirati in delati, ste verjetno že na lastni koži občutili dobro znani “burnout”… Verjetno se strinjate da je to prezgodaj, kajne? Ampak v redu, če že morate delati, poskrbite za ravnovesje med študentskim delom in študijskimi obveznostmi. Spodaj nekaj nasvetov za iskanje ravnovesja med službo in študijem ter kako se spopasti z morebitnim stresom.

1# Načrtuj svoj čas – naredi načrt v nedeljo zvečer za cel teden

Pri iskanju ravnovesja med študentskim delom in študijem je načrtovanje časa lahko ključnega pomena. Če želiš uspešno uskladiti ti dve obveznosti, moraš biti dobro organiziran. 

Sestavi urnik, ki ti bo pomagal ugotoviti, koliko časa imaš na voljo za študijske obveznosti in študentsko delo. V svoj urnik ne pozabi vključiti tudi časa za počitek in sprostitev. 

Večinoma veš, kaj te čaka v prihajajočem tednu, zato je najbolje, da si v nedeljo zvečer vzameš 10-15 minut časa in si sestaviš urnik obveznosti in časa “zase”.

2# Določi prioritete – prej ko se tega naučiš, lažje bo tvoje življenje

V letih, ko si začel srednjo šolo ali študij, so se pred tabo pojavili prvi veliki izzivi, še posebej, če za žepnino opravljaš tudi “part time” delo. To je odgovorno in pohvalno in šele v prihodnjih letih boš videl, kakšne so bile prednosti dijaškega oz. študentskega dela!

Vendar pa je to obdobje idealno, da se naučiš določiti prioritete, saj ti bo to zdaj in kasneje v življenju veliko pomagalo.

Kadar imaš preveč obveznosti, vedno začni s prioritetami in tistim, kar ne more počakati. Če imaš več enako pomembnih obveznosti, jih poskusi razporediti tako, da se ne bodo prekrivale.

Na primer, januarja ali junija, v izpitnem obdobju, si ne naloži preveč delovnih ur. Pri določanju prioritet ti bo v veliko pomoč, če je tvoja služba v skladu s študijskimi obveznostmi.

Poskusi najti delo, ki:

  • jo lahko prilagodiš obveznostim na srednji šoli ali fakulteti;

  • ti omogoča, da delaš le ob vikendih ali zvečer, po končanih predavanjih;

  • ima prilagodljiv delovni čas in možnost prekinitve dela, če imaš nujne študijske obveznosti.

3# Nauči se reči ne – filtriraj službe glede na svoje obveznosti

Včasih dijaki in študenti sprejmejo ponudbo za dodatno delo, tudi če vedo, da nimajo dovolj časa. Če želiš ohraniti ravnovesje med delom in študijem, se moraš naučiti reči ne.

Na začetku ti bo verjetno nekoliko težje ločiti, kaj je dobro zate in kaj ne, vendar se boš sčasoma naučil.
Priporočamo ti, da izbereš študentsko delo, ki je blizu tvojega doma, tako da ti ne bo treba spremeniti treh avtobusov v eno smer. Prav tako je idealno, če lahko vplivaš na to, kakšen bo tvoj delovni čas.

Priporočamo ti, da izbereš službo, ki je blizu tvojega doma, tako da ti ne bo treba spremeniti treh avtobusov v eno smer. Prav tako je idealno, če lahko vplivaš na to, kakšen bo tvoj delovni čas.

“Na študentskem servisu Mjob ti z veseljem pomagamo najti delo, ki bo kompatibilno s tvojimi željami in šolskimi obveznostmi. Vedno se lahko obrneš na našega svetovalca, ki ti bo predlagal delo, ki bo ustrezalo tvojim pričakovanjem.”

Vedno imej v mislih, da je tvoja glavna obveznost v tem življenjskem obdobju študij in da te vsekakor še čaka poklicno življenje.

4# Prosi za podporo in jo vedno sprejmi

Vemo, da se v tem življenjskem obdobju verjetno počutiš nepremagljivo in da lahko sam dosežeš vse.
In vendar smo vsi ljudje ranljivi in včasih potrebujemo podporo najbližjih!

Ne boj se prositi za pomoč in podporo družine, prijateljev ali profesorjev. Če imaš težave z organizacijo časa ali preveč obveznosti, poišči nasvet nekoga, ki ti lahko pomaga.

Če potrebuješ pomoč pri študiju, se obrni na profesorje ali študijske kolege.

5# Poišči čas za sprostitev

Zaradi velike količine obveznosti verjetno nimaš veliko časa za počitek in sprostitev. Poskusi najti čas zase, kadar koli je to mogoče, tudi če je to ura pred spanjem za eno epizodo serije, hitro igro preko konzole ali 20 strani knjige.

Čas za sprostitev ti bo pomagal v boju proti stresu in te bo osvežil in pripravil za nove izzive. Izjemno pomembno je, da preusmeriš negativno energijo, ki se kopiči v dneh, polnih hitenja in obveznosti, ne glede na to, ali si to želiš ali ne. Poišči nekaj, kar osrečuje tvoje telo in duha.

Za nekoga je to trening, za nekoga je to sprehod v naravi, za nekoga je slikarski tečaj. Vsak po lastni presoji, vsi pa z enim ciljem – ne dovoliti, da bi življenje postalo samo obveznosti.

In za sam konec.

Usklajevanje študentskega dela in študija je lahko izziv, vendar, kot lahko vidiš, ni nemogoče. Za uspešno usklajevanje teh obveznosti moraš biti organiziran, realističen in prijazen do sebe. Ti nasveti ti bodo pomagali pri obvladovanju stresa in ohranjanju ravnovesja med službo in študijem.

Če te zanimajo kakovostna dijaška in študentska dela, ki jih lahko opravljaš preko našega študentskega servisa, redno spremljaj ponudbo le-teh na spletni strani študentskega servisa Mjob ali našo Mjob aplikaciji. Na naši digitalni platformi za ponudbe del (jobov) lahko naročiš napotnico in hkrati spremljaš svoj zaslužek.

Datum objave: 4. april 2023