Informativni izračun dohodnine (ugovor)

Informativni izračun dohodnine (ugovor)

Zavedamo se, da je sezona informativnih izračunov dohodnine tukaj in morda imate nekaj vprašanj. Zato smo se odločili, da vas seznanimo z eno izmed možnosti, ki jo imate na voljo – ugovor zoper informativni izračun dohodnine. Da, prav ste prebrali. To je mogoče!

Recimo, da ste študent in ste prejeli informativni izračun dohodnine, v katerem se niso upoštevali vsi vaši dejanski stroški službene poti, ki ste jih imeli zaradi opravljanja študentskega dela. Če se ne strinjate z izračunom, ki ga je naredila Finančna uprava, imate možnost, da vložite ugovor.

Kako to storiti? Sledite naslednjim korakom:

Najprej preglejte informativni izračun dohodnine, ki ste ga prejeli po pošti. Preverite, ali so vsi vaši dohodki pravilno navedeni in ali so upoštevani vsi stroški, ki ste jih imeli.

Če se ne strinjate z izračunom, se obrnite na Finančno upravo ali poiskati pomoč pri pooblaščenem računovodji.

Vložite ugovor primer dopisa z ugovorom si lahko ogledate tukaj. To lahko storite preko portala eDavki ali po pošti. V ugovoru navedite, zakaj se ne strinjate z izračunom in priložite dokazila o stroških, ki jih želite uveljaviti.

Počakajte na odločbo Finančne uprave. Ta bo preučila vaš ugovor in na podlagi vaših argumentov in dokazil izdala novo odločbo.

Ne pozabite, rok za vložitev ugovora je 30 dni od prejema informativnega izračuna. In ne skrbite, vsak ima pravico do ugovora. Le pogumno, mi smo z vami!

Odlično! S konkretnim primerom bo vse skupaj še bolj jasno. Pa začnimo.

Predstavljajte si, da ste študent, ki se imenuje Marko. Preko študentskega servisa ste celo leto delali v podjetju, ki je od vašega doma oddaljeno 20 kilometrov. Za pot v službo ste uporabljali svoj osebni avto. V podjetju so vam za prevoz na delo in iz njega izplačali le kilometrino, ki pa ne pokriva vseh stroškov, povezanih z uporabo avtomobila (gorivo, servis, zavarovanje itd.).

Ko ste prejeli informativni izračun dohodnine, ste ugotovili, da vaši dejanski stroški prevoza na delo in iz njega niso bili upoštevani.

Zato ste se odločili vložiti ugovor. V ugovoru ste napisali, da ste za prevoz na delo in iz njega uporabljali lasten avtomobil in da so bili vaši stroški višji, kot je bila izplačana kilometrina. Kot dokazilo ste priložili račune za gorivo, servis in zavarovanje avtomobila ter dokazilo o oddaljenosti delovnega mesta od doma 

Ko je Finančna uprava prejela vaš ugovor, je preučila vaše argumente in dokazila. Ugotovila je, da so bili vaši dejanski stroški prevoza na delo in iz njega resnično višji, kot je bilo izplačano, zato so v novem izračunu dohodnine ti stroški upoštevani.

Markov primer je zgolj eden izmed mnogih, ko lahko študent ali dijak uveljavlja dejanske stroške. Ne pozabite, da imate pravico do ugovora, če menite, da vaš informativni izračun dohodnine ni pravilen.

Ostanite z nami za več koristnih nasvetov in informacij. In seveda, če imate še kakšno vprašanje, smo tu za vas. Skupaj bomo našli odgovore.

Datum objave: 6. junij 2023