5 začasnih zaposlitev, idealnih za poletni čas

5 začasnih zaposlitev, idealnih za poletni čas

Poletje je odličen čas za iskanje dodatnih zaposlitev, ki vam bodo omogočile zaslužek, pridobivanje delovnih izkušenj in učenje novih veščin. To je obdobje, ko ni predavanj in tečajev, zato je to pravi čas, da skočite v akcijo!

Če želite svoj prosti čas izkoristiti produktivno, obenem pa tudi zaslužiti za počitnice, obstaja veliko možnosti za krajši delovni čas, ki je primeren za poletne dni.

Študentski servis Mjob je eden izmed ponudnikov dijaških in študentskih del, zato pokukajte in poiščite nekaj po svojem okusu.

Spodaj nekaj delovnih mest za delo med počitnicami, njihove prednosti, česa se lahko naučite in katera znanja potrebujete.

Pomočnik v prodaji v modni trgovini – vadite prodajne veščine

Delo pomočnika v prodaji v modni trgovini, na primer delo v trgovinah H & M, je idealno za vse tiste, ki jih zanima moda in si želite pridobiti izkušnje v prodaji. Delo vključuje organiziranje trgovskega blaga, skrb za stranke in vzdrževanje prodajnega prostora. 

Prednost dela v prodaji v modni trgovini je možnost spremljanja najnovejših modnih trendov, še posebej, če gre za kakšne večje blagovne znamke, ki sledijo modnim trendom oz. jih ustvarjajo same.

Hkrati boste razvijali komunikacijske veščine in pridobivali izkušnje z delom v maloprodaji. Idealno bi bilo, če bi že imeli nekoliko razvite komunikacijske sposobnosti, za začetek pa bo zadostovala vaša prijaznost, želja po učenju in delu z ljudmi ter sposobnost hitrega prilagajanja novim situacijam. Plačilo za to vrsto dela je običajno na ravni minimalne plače, vendar se lahko razlikuje glede na zaposlovalca in vaše izkušnje.

Kot prednost dela v modni trgovini izstopa predvsem to, da velikokrat lahko sami izberete, koliko ur želite delati, tako da boste zaslužili povsem spodobno in brez velike utrujenosti. Cena dela na uro se običajno giblje med 6,00 – 8,45 evrov neto na delovno uro, sami pa si naredite izračun in izberete število ur, ki vam ustreza, da boste dobro zaslužili.

Gostinska dela – bodite pomočnik glavnega kuharja ali mojstra strežbe

Če ste radi v središču dogajanja, si oglejte ponudbo gostinskih del v Ljubljani in drugih slovenskih mestih, ki postajajo vse bolj zaželene turistične destinacije.

Z delom v gostinstvu se boste naučili različnih gostinskih veščin glede na to, ali ste točaj, natakar, ali pomočnik v kuhinji. Delo točaja v baru vam daje priložnost, da postanete koktajl mojster. Delo v kavarni in restavraciji vas nauči, kako pravilno postreči hrano in pijačo, pripraviti ter pospraviti mizo, ter obračunati obrok. V kuhinji si lahko ogledate male skrivnosti kuharskih mojstrov in se naučite pravilnega rokovanja z živili. 

Ne glede na to, ali ste za točilnim pultom, kot natakar ali v kuhinji, morate biti pripravljeni na izjemno dinamiko dela, pritisk in nenehne gneče, še posebej ko gre za večje in bolj priljubljene lokale v mestu. Prednost dela v gostinstvu je, da boste s pridnim delom lahko dobro zaslužili, saj plačilo običajno vključuje tudi napitnine, kar lahko pomeni spodoben zaslužek, zlasti v turistični sezoni. Urne postavke se gibljejo od 6,00 – 10,00 evrov neto na delovno uro, velikokrat pa se dogovor o plačilu sklene na licu mesta, ko se z upravnikom dogovorite o vseh podrobnostih dela.

Promocije – komunikacijske in predstavitvene veščine

Promocijska dela so pogosta v poletnem obdobju, ko se organizirajo razni dogodki, festivali in koncerti. Kot promotor vaše odgovornosti vključujejo razdeljevanje letakov, predstavitev izdelkov ali storitev in interakcijo s potencialnimi strankami. 

Prednosti dela v promocijah so možnost biti del vznemirljivih dogodkov in spoznati veliko novih ljudi. S tem delom boste osvojili veščine prodaje, predstavitve in vzpostavljanja stika s strankami, kar več kot pozitivno vpliva na vašo možnost zaposlitve v svetu prodaje in marketinga.

Da bi pritegnili pozornost in zanimanje potencialnih strank, so potrebne dobre komunikacijske sposobnosti, visoka stopnja samozavesti in energije.

Promocije so običajno zelo dobro plačane, ena glavnih prednosti pa je, da potekajo več dni v času trajanja določenega dogodka. V krajšem času boste zaslužili enako količino denarja, kot če bi delali več časa na drugem delovnem mestu. Urne postavke se gibljejo okoli 10,00 evrov neto na delovno uro.

Skladiščnik – hiter zaslužek

Delo v skladišču vključuje prevzem, skladiščenje, sortiranje in pakiranje blaga, ter vzdrževanje urejenosti skladišča. Prednosti dela v skladišču vključujejo priložnost za pridobivanje izkušenj na področju logistike in upravljanja zalog ter razvijanje veščin timskega dela in učinkovitega upravljanja s časom. Zavedajte se, da boste kot skladiščnik pogosto imeli fizične naloge, zato sta moč in vzdržljivost pomembna za tovrstno delo. 

Čeprav gre za težje fizično delo, ki morda ni idealno za vroče poletne dni, je prednost tega dela, da je dobro plačano. Pomožni delavci v skladišču prejmejo od 6,00 – 8,00 evrov neto na delovno uro.

Delo v administraciji – idealno za prihodnje poslovne izkušnje

Če vas privlači delo v pisarni in razvoj vaše kariere v podjetniškem svetu, je poletna zaposlitev v administraciji s krajšim delovnim časom prava priložnost.

Med administrativna dela se vključujejo delo analitika, samostojnega projektanta, komunikatorja, agenta v klicnem centru ipd. To delovno mesto vključuje zagotavljanje podpore pri vsakodnevnih poslovnih nalogah, kot so vnos podatkov, organizacija dokumentov, priprava sestankov in odgovarjanje na e-pošto. Ne skrbite, kot začetnik ne boste dobili pretežkih nalog, temveč takšne, ki vas bodo spoznale z delovnimi procesi podjetij.

Delo zahteva dobro računalniško znanje, veščine dela s programi v okviru zbirke Microsoft Office, dobre organizacijske sposobnosti in pozornost do detajlov.

Plačilo za delo v administraciji je običajno od 7,00 do 10,00 evrov neto na delovno uro, odvisno od zahtevnosti dela in vaših izkušenj.

Upamo, da smo vam dali dovolj idej za dragocene poletne dni. Začnite iskati delo, pridobite delovno etiko in zaslužite!

Datum objave: 29. junij 2023