Študij in delo: kaj lahko počnete med študijem?

Se spomnite občutkov, ki ste jih imeli, ko ste v rokah držali prvo plačo ali honorar? Morda ste prvo žepnino zaslužili že v srednji šoli z opravljanjem nekaterih del, ki jih bomo omenili v tem besedilu. Kako ponosni ste bili takrat nase in na ves trud, ki ste ga vložili v to službo? Verjetno ste občutili tudi olajšanje, ker lahko prvič v življenju pomagate staršem, prispevate h gospodinjskemu proračunu ali plačate del stroškov, ki jih prinaša študentsko življenje.

Če pa še niste poskušali zaslužiti s študentskim delom in še niste spoznali, kaj pomeni samostojnost, kako si je možno privoščiti plačniško šolanje, nadaljnje usposabljanje, tečaj tujega jezika, potovanja ali kakšno drugo pomembno zadevo, potem je to pravi blog za vas, ker boste izvedeli kako uravnotežiti delo in študij.

 

Načrtovanje je ključnega pomena

Morda ste nekateri med branjem uvoda, zmajevali z glavo in pomislili, kako nemogoče je, da bi študentsko delo opravljali tekom celotnega študijskega leta. Strinjamo se, da ni vedno lahko, toda najpomembnejša je organizacija časa. Če je dan dobro načrtovan, je možno doseči vse, potrebno pa je najti tudi čas za druženje s prijatelji in sodelavci. 

Tu je nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo uspešno uravnotežiti študij in študentske zadeve:

  1. Načrtujte vsako minuto dneva – več kot je obveznosti na urniku, bolj pomembno je, da premišljeno porabite vsako minuto. Če se učite tri ure, naj bo tako, ne da bi gledali v telefon. Če se lahko učite na poti v službo in z nje, to storite (imejte v telefonu knjigo ali zapiske v obliki pdf).
  2. V službi ohranite dobre odnose – to vam bo v veliko pomoč, ko se boste pripravljali na izpit ali druge pomembne obveznosti, saj boste lahko prosili sodelavca, da vas po potrebi zamenja.
  3. Pojasnite profesorjem, da vzporedno študirate in delate – bodite prepričani, da vas bodo razumeli in podprli, saj so tudi mnogi med njimi nekoč bili na enakem položaju.  


Zdaj, ko veste, kako se prilagoditi fakulteti in vsem ostalim obveznostim, se seznanimo z nekaterimi najpogostejšimi študentskimi delovnimi mesti. Nekatera od njih lahko najdete tudi v naši ponudbi del, ki se redno posodablja in bogati z novimi ponudbami.

  1. Promocije

Poleg tega, da lahko v nekaj urah zaslužite zajeten izkupiček denarja in, da promocije pogosto potekajo med vikendi, zato predavanj ni potrebno preskočiti, prinašajo tudi nekaj drugih koristi kot študentsko delo. 

Za takšna dela, so pogosto naročniki prav marketinške agencije in, če vas to področje zanima, je lahko delo v promocijah odličen način za spoznavanje tržne industrije, nekaterih njenih zaposlenih in vzpostavitev mreže stikov, ki vam bo nekoč koristila. Potrudite se, da boste izstopali kot odličen promotor/ka in naj bo to vaša vstopnica v čarobni svet trženja.

  1. Poučevanje

Običajno lahko tovrstno študentsko delo opravljate od doma, zato potrebujete le dobro internetno povezavo, računalnik, slušalke in veliko potrpljenja ter dobre volje. To je velika prednost, saj ne boste izgubljali časa z odhodom in prihodom iz službe, ampak se boste lahko posvetili učenju pred in po delu. 

Če dobro poznate tuje jezike ali matematiko, fiziko, kemijo in slovenščino, potem lahko učite osnovnošolce in dijake. V kolikor pa ste uspešni tudi pri nekaterih strokovnih predmetih v sklopu vašega študija, lahko pomagate tudi svojim kolegom. 

  1. Delo v gostinstvu

To je zagotovo najpogostejše študentsko delo, ki ga študenti opravljajo ob študiju. Študentje lahko delajo v strežbi, pogosto pa pomoč iščejo tudi v kuhinjah. Ponudba je zelo raznolika in tudi urne postavke so lahko zelo visoke. Poleg tega, delo prinaša tudi stalni stik z novimi ljudmi, tako lahko spoznate nove prijatelje, potencialne poslovne partnerje in še več.

Ne pozabite, da so komunikacijske veščine za to vrsto dela zelo pomembne, delo v gostinstvu pa mnogim študentom odgovarja prav zaradi fleksibilnih urnikov ter možnega dela vseh dni v tednu, tudi med vikendi in prazniki.

  1. Delo v klicnem centru

Za zaposlitev v enem izmed številnih klicnih centrov v Sloveniji je najpomembnejše dobro znanje slovenskega jezika, vse pogosteje pa iščejo tudi študente z znanjem drugih tujih jezikov, predvsem angleščine, nemščine in italijanščine. Poleg tekočega govora je za zaposlenega zelo pomembno, da je izjemno potrpežljiv, pripravljen prisluhniti stranki, ki je na drugi strani linije ter ji pomagati.

Prednosti tega dela so, da boste delali v velikih, lepo urejenih stavbah, z veliko mladih vaših let in da boste imeli nadpovprečno plačo v primerjavi z drugimi študentskimi službami. Delo ni težko, saj se od vas pričakuje le, da prijazno odgovorite na vprašanja strank in jim pomagate. To je odličen način, da izpopolnite svoje komunikacijske veščine in se pripravite na kasnejše izzive v karieri.

  1. Pomoč v prodaji

Pri tem delu boste razvili komunikacijske sposobnosti, spoznali tehnike predaje, pridobili moč za prepričevanja kupcev, od vas pa se pričakuje, da ste prijazni in pripravljeni na veliko ur dela ter nenehne stike z ljudmi. Prednost vam vsekakor prinaša tudi  predhodno poznavanje predmeta prodaje, naj si bo to moda, gospodinjski aparati ali športna oprema. 

Delo ne zahteva posebnih intelektualnih veščin, zahteva pa dobro fizično pripravljenost, saj ste tekom delovnika veliko na nogah, občasno pa je potrebno tudi dvigovati ter zlagati težja bremena.

 

Mjob ponuja številne možnosti za študente 

Z več kot dvajset leti izkušenj na kadrovskem področju, dobro poznamo potrebe in interese mladih ter jih skušamo povezati z najboljšimi delodajalci na našem trgu. Naše poslanstvo je študentom omogočiti, da spoznajo trg dela in se nanj pripravijo tako, da opravljajo različna študentska dela in se pripravijo na začetek svoje poklicne kariere.

 

Če vas zanima, zakaj je Mjob najboljši študentski servis po mnenju naših članov, potem obvezno obiščite naše spletno mesto in preberite več o njem.